Макаров: Действия като вандалския акт срещу „Альоша“ са безпаметство и неблагодарност

30
Руският посланик Анатоли Макаров

В Пловдив отбелязаха 60 години от издигането на паметника на Альоша. На церемонията присъстваха посланиците на Русия и Беларус – Анатолий Макаров и Владимир Воронкович. Заупокойна молитва беше отслужена от пловдивския митрополит Николай.

Русия иска разследване на вандалския акт, при който паметникът на Альоша в Пловдив беше изрисуван с антисемитски лозунги.

Това обяви  посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров по време на честванията на 60-та годишнина от издигането на монумента.

Пред паметника на хълма Бунарджика, пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва, а политици и граждани поднесоха венци и цветя.

От руското външно министерство са поискали и отговор от България защо монументът не се охранява.

„Този акт не предизвиква нищо друго освен възмущение. Искрено разчитам, че виновните ще бъдат подведени под отговорност и най-важното, че занапред такива престъпления няма да бъдат допуснати”, заяви н. пр. Анатолий Макаров, посланик на Русия в България.

„Такива действия са символ на безпаметство и неблагодарност, непознаване на историята и неуважение към паметта на загиналите воини освободители. Разчитам, че такива престъпления занапред няма да бъдат допускани“, каза още Анатолий Макаров.

Той благодари на всички, допринесли за това паметникът на Альоша да не бъде демонтиран, каквито обсъждания имаше през 90-те години.