Цвета Караянчева е новият председател на Парламента

46

Цвета Караянчева е новият председател на Народното събрание. Тя беше предложена от парламентарната група на ГЕРБ, след като досегашният шеф – Димитър Главчев, подаде оставка. По-рано днес Цветан Цветанов заяви, че тя е подкрепена от всички членове на коалицията.

„За“ нея гласуваха 138, бяха „против“ 3, 71 се въздържаха. Цвета Караянчева е депутат в 41-вото, 42-ото, 43-ото НС, в 44-ия парламент е зам.-председател. Избирана е от 9-и МИР в Кърджали. Завършила е за машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Работила е като проектант, а после директор на „Формопласт-Кърджали“. Тя е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Владее руски език.

Избраната за високия пост се закле, след което благодари от трибуната за честта, оказана й от групата на ГЕРБ. Ще работя така, че всички да се чувстваме равни. Тук, в залата, трябва да казваме всичко, но то да не бъде на базата на личностни нападки, а на политики. Защото ние сме хора, избрани тук, за да представляваме определени райони в държавата, определени избиратели. Всеки депутат трябва да бъде уважаван. Но когато тонът излиза от добрите рамки трябва и някой да потушава тази емоция. И работата на председателя на НС е точно тази, посочи Караянчева.

 Сигурно понякога ще има емоционални моменти, но ние трябва да проявим далновидност, защото, след няколко месеца, имаме рядък шанс за председателство след 10 години в ЕС. Затова, колеги, нека бъдем мъдри, да защитаваме тезите си, но винаги да мислим за България. Надявам се да оправдая доверието ви, допълни новият председател.

Ще работя така, че всички да се чувстваме равни, заяви Цвета Караянчева непосредствено след полагането на клетва като председател на Народното събрание. „Нека да бъдем мъдри, смирени, нека високо да казваме своето мнение и да защитаваме своите тези, но винаги да мислим за България!”, призова тя народните представители.

Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения, но те трябва да бъдат основани на базата на политики, а не на личностни нападки, заяви Цвета Караянчева. Ние сме политици, ние сме хора, избрани тук, за да представляваме определени райони от държавата и всеки един народен представител трябва да бъде уважаван, подчерта тя. Когато прехвърчат личностни искри, когато тонът излиза от добрите рамки, трябва някой да потушава тази емоция и работата на председателя на Народното събрание е точно тази, посочи Цвета Караянчева. Сигурно понякога ще има емоционални моменти, но ние трябва да проявим мъдрост, да бъдем далновидни, защото това, което ни предстои в следващите няколко месеца, е рядък шанс, който получаваме само след 10 години членство в ЕС, добави тя.

Кандидатурата на Цвета Караянчева беше представена от председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отбеляза, че Караянчева е работила като общински съветник, от 2009 г. е народен представител и е участвала в работата на икономическата, регионалната и земеделската комисии на парламента, от 2017 г. е и заместник-председател на Народното събрание. Това е една достойна кандидатура, заяви Цветан Цветанов.