АСОДИ: ЗА ООН РАЗШИРЯВАНЕТО НА УНГАРСКАТА АЕЦ „ПАКШ“ Е ДОБРА ПРАКТИКА

9

АСОДИ: ЗА ООН РАЗШИРЯВАНЕТО НА УНГАРСКАТА АЕЦ „ПАКШ“ Е ДОБРА ПРАКТИКА

Както секретариатът на Конвенцията от Еспоо на ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст, така и МААЕ са оценили като най-добра практика процедурата по провеждане на екологичното лицензиране на проекта за унгарската АЕЦ „Пакш“ 2. Това заяви държавният секретар по разширяването на централата Атила Асоди в отговор на критиките на екологичните организации „Енергиен клуб“ и „Грийнпийс“, цитирани от origo.hu.

Това става след появилите се съобщения, че унгарската екологична организация „Енергиен клуб“ и унгарското подразделение на „Грийнпийс“ ще подадат иск в Европейския съд по правата на човека във връзка с това, че унгарският съд в град Печ е отклонил жалбата на двете организации.

През януари 2018 година започват строителните работи на площадката на АЕЦ „Пакш“ 2. „Росатом не вижда препятствия още през януари 2018 г. тук, на това място да се разгърнат дейности за създаване на строително-монтажна база“, подчерта през октомври 2017 г. генералният директор на руската държавна корпорация за атомна енергия Алексей Лихачов, който посети строителната площадката на новата АЕЦ в Унгария.

(Превод от руски)

Източник: www.origo.hu

СПОДЕЛИ В