Карадайъ: Няма да позволим отстъпление от парламентаризма и демокрацията в нашата страна

23

Председателят на ДПС пристигна в Кърдажали, за да присъства на заседание на Националния съвет на Младежко ДПС.

Пред журналисти в Кърджали Мустафа Карадайъ коментира оставката на председателя на НС Димитър Главчев:  „ Оставката на г-н Главчев беше неизбежна в тази ситуация и тя е факт.”

Относно избора на Цвета Караянчева, той заяви, че познава работата й като народен представител и посочи, че : „Още по време на разискванията в нашата декларация ние посочихме  основните характеристики на институцията  председател на НС   и нашите изисквания,  без да знаем кой ще бъде предложен за председател.” Карадайъ  допълни:  „Оттук нататък, ние ще следим дали се изпълняват тези изисквания, които  са към институцията  председател на НС. Ние няма да останем безкритични,  но ще бъдем обективни в нашите оценки, в нашите критики, ако има нужда от такива. Ние няма да позволим да има отстъпление от парламентаризма и демокрацията в нашата страна.”, бе категоричен Карадайъ.

„Ние заявихме, че

едно от задължениЯТА на институцията е да се противопоставя на всяка форма на омраза, ксенофобия, противопоставяне и разделение.

И ще наблюдаваме  дейността в НС. Това са впрочем и  ценности на  Европа. Ние обявихме и мотото на декларацията ни от последния Национален съвет  „ Европа, Балканите и България – зона свободна от национализми и  радикализми” .

В заключение Мустафа Карадайъ заяви, че: „Всяка личност е свободна в правова и демократична  държава и носи отговорност за личните си действия, но институциите имат своите изисквания и те по един или друг начин задължават личността да покрива техните изисквания. За това личността Караянчева не е толкова от значение, колкото изпълняването на критериите, характеристиките и изискванията на институцията председател на НС”