Вижте кои знакови места в Ереван посетиха Радев и съпругата му след официалната част

26

Президентът на България Румен Радев и съпругата му  Десислава Радева посетиха днес „Матенадаран“, Института за древни ръкописи на „Миспро Мастертос“-Matenadaran, the Mesrop Mashtots Institute of Ancient Manuscripts, в Ереван, съобщава „Арменпрес“.

Българската делегация обиколи основната изложбената зала на Матенадаран, запозна се с древните ръкописи от 5-18 век.

Българският президент и първата дама също посетиха Майката св. Св. Ехмаяджин -the Mother See of Holy Etchmiadzin. 

Делегацията посети музея ARARAT на компанията „Ереван бранди“, където членовете бяха запознати с богатата история и производствения процес на легендарния арменски бренди ARARAT.

Прекрасното качество на арменската ракия се нуждае от повече популяризиране на българския пазар, каза президентът на България Румен Радев пред АРМЕНПРЕС по време на посещението си в завод „Ереванска ракия“.

„Арменското бренди вече е на българския пазар, но мисля, че е необходимо повече популяризиране, за да могат хората да знаят повече за вашето производство, защото качеството на арменската ракия е наистина прекрасно. Именно поради тази причина този уникален продукт е на нашия пазар. Желая ви успех в тази работа „, каза президентът Радев.

Според данните от 2017 г. България е втората най-предпочитана дестинация за износ за Армения, след Русия. Външният оборот между Армения и България възлиза на 326 милиона 642,6 долара през 2017 г.

Българският президент Румен Радев посети фабриката в рамките на държавното си посещение в Армения по покана на арменския президент.Като част от традицията бе създаден специален барел в чест на президента на Република България.

В рамките на държавната си визита президентът Радев проведе среща с Негово Светейшество Карекин Втори, Католикос на всички арменци, и посети първопрестолния храм „Свети Ечмядзин“. Карекин Втори отправи благопожелания към българите и благодари на народа ни за оказаната подкрепа на арменците в най-тежък за тях час. Той отправи поздрави и към Българската православна църква и към Негово Светейшество патриарх Неофит.

„Отношенията между нашите народи, свързани от вековно приятелство, получиха нов импулс. В рамките на тази визита ние потвърдихме не само добрите политически контакти, но и приятелството между българи и арменци“, подчерта на срещата Румен Радев. Президентът добави, че арменската общност у нас е съхранила своята идентичност и вяра и е напълно интегрирана в българското общество.