30% от банковите работни места могат да изчезнат до пет години, прогнозира топ банкер

10

Развитието на технологиите може да доведе до изчезването на до 30% от работните места в банковия сектор в следващите пет години. Това каза в интервю пред Bloomberg бившият изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, който ръководеше банката по време на финансовата криза.Изкуственият интелект и роботите намаляват необходимостта от служители на позиции като бек офис, например, коментира Пандит от Сингапур. В момента той е изпълнителен директор на Orogen Group, инвестиционна компания, която банкерът съоснова миналата година.

Всичко, което се случва с изкуствения интелект, роботиката и естествения език – всичко това ще направи процесите по-лесни „, каза Пандит, който бе начело на Citigroup в периода от 2007 г. до 2012 г.Най-големите фирми на Wall Street използват технологии, включително машинно обучение и облаци, за да автоматизират операциите си, като принуждават много служители да се адаптират или да намерят нови позиции. Оперативният директор на Bank of America Corp. Том Монтаг заяви през юни, че фирмата ще намали разходите си, като намери повече начини как технологиите могат да заместят хората.

Прогнозата на Пандит за загуба на работни места е в унисон с тази на Citigroup от миналата година, но срокъг, който той очертава за сбъдването й, е доста по-кратък. През март кредиторът представи свой доклад, в който предвижда 30% съкращения на служители между 2015 и 2025 г., главно поради автоматизацията в банкирането на дребно. Това означава, че работните места на пълен работен ден ще спаднат със 770 хил. в САЩ и с около 1 милион в Европа, според оценки на Citigroup.Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън през юни се обяви против прекалено бурните реакции за въздействието на технологиите върху работните места. Тогава той посочи, че докато банката използва технология за намаляване на разходите, това ще помага за създаването на други възможности. Той прогнозира, че броят на служителите в неговата компания ще продължи да нараства.

„Банковата индустрия стана изключително конкурентна, коментира още Пандит, добавяйки, че предвижда да се появят „специализирани доставчици“, както и консолидация в бранша.

СПОДЕЛИ В