Ананиев:Вместо 5 млрд. и 200 млн. дефицит сме с 3 млрд. 600 млн.,щеше да е 0 без пандемия

50

Завършваме годината вместо с 5 млрд. и 200 млн. дефиит с 3 млрд. и 600 млн. – той щеше да е нулев, ако днес нямахме пандемия. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на инспекция заедно с премиера Бойко Борисов на компресорни станции, става ясно от видео в профила във „Фейсбук“ на министър-председателя.

„Искам категорично да заявя, че планът за социално-икономическите мерки даде изключително положиелно отражение върху финализирането на бюджета за 2020 г. Въпреки че бяхме обвинявани от политици и икономисти, че този бюджет е страховит, разхищава, че увеличава дълга за бъдещите поколения, така или иначе в края на годината вместо с 5 млрд.. и 200 млн. дефицит, ние завършваме 3 млрд. и 600 млн. дефицит, което означава 3 % от БВП. Толкова са проектите, които сме направили в нашите социално-икономически мерки. Ако днес ние нямахме пандемия, трябваше да завършим с нулев бюджетен дефицит“, каза Ананиев.

Той коментира и социално-икономическите мерки. „Независимо от тежката ситуация, ние имаме преизпълнение на данъчните и осигурителните приходи с 1.5 спрямо добрата 2019 г. Това означава, че

мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работел през цялото време“,

допълни още финансовият министър.

СПОДЕЛИ В