Ананиев:“Фич“ повишава перспективата на рейтинга на България от стабилна в положителна

13

България е единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителна перспективата си. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев във видео във „Фейсбук“ профила на министър-председателя Бойко Борисов.

„Има нещо, което е изключително важно. Към самото становище на „Фич“ е приложена една таблица, която показва как се е изменила перспективата в страните, които имат нашия кредитен рейтинг. Единствената държава, която по време на пандемия повишава на положително перспективата това е България. В началото на миналата година ние сме били с положителна перспектив, както останалите. В резултат на пандемията на всички държави с нашия кредитен рейтинг се намалява на стабилна“, каза още Ананиев.

Министърът на финансите увери, че преводът е точен и че пари не са давани на агенция „Фич“.

„Фич“ обяви повишаване на перспективата на дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от стабилна в положителна. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев във видео във „Фейсбук“ профила на министър-председателя Бойко Борисов.

Той обяви, че становището на „Фич“ е от тази нощ.

„В съобщението на рейтинговата агенция са посочени факторите и причините, заради които те ни дават тази по-висока оценка. На първо място е нашата възможност да се справим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме много добри резултати в периода ан пандемията и те оценяват тези наши действия. Оценяват също така и по-доброто икономическо развитие за страната, както и политическата обстановка и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна“, коментира министърът на финансите.

СПОДЕЛИ В