Ангелкова: Нарушенията по Южното Черноморие са намалели

8

Нарушенията по Южното Черноморие са намалели. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Бургас, предаде  Радио „Фокус“ – Бургас. „По отношение на сигурността има доста сериозен спад на престъпленията като кражби и грабежи. Като цяло нарушенията са сравнително по-малко в сравнение с предходния летен сезон. Надяваме се това да бъде така и през следващия туристически сезон – 2020 година“, добави министър Ангелкова. По думите й за месеците юни и юли България са посетили 2 700 000 чуждестранни туристи, като се наблюдава спад в рамките на 3.5%. „Тези данни са доста по-малко в сравнение с рекордната 2017 година, тогава имахме ръст от 19.8%. Тенденцията да запазим България като разпознаваема и устойчива дестинация ще продължим и за следващата година. Поискали сме и са осигурени 15 млн. лева за реклама“, поясни Николина Ангелкова. Тя заяви, че предстои в рамките на 2 седмици да се обявят условията на самата процедура, тъй като не става въпрос за подпомагане на чартърни полети, а за насърчаване на организирания туризъм през рекламата, така че да идват повече туристи, които да отсядат в местата за настаняване, регистрирани по Закона за туризма.
„В област Бургас като цяло картината по отношение на туристите е по-благоприятна отколкото в областите Варна и Добрич. Тук се наблюдава доста сериозен ръст на българите, които са пренощували, което значително компенсира по-малкия брой нощувки, които са реализирани от чужденци“, уточни министър Николина Ангелкова. По думите й Слънчев бряг отново води класацията по брой чуждестранни и български туристи и брой реализирани нощувки. 20% от приходите от туризъм се осигуряват от курорта Слънчев бряг и за периода юни и юли към момента постъпилите приходи от международен туризъм са над 1.2 млрд. лева.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че нарушенията са по-малко и морето е станало по-чисто. „Тази година мъртвите делфини са 42, а предната година бяха 70, а по-предната бяха около 80, което значи, че и там негативната тенденция е обърната обратно. Агенция „Пътна инфраструктура“ гарантираха, че за следващото лято по пътя Бургас – Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път“, добави Николов. Той подчерта, че тази година няма констатирано нито едно тежко престъпление по Южното Черноморие.