Ангелкова: Сезон 2021 също ще е труден, хотелиерите са притеснени,но има и доза оптимизъм

103

Следващият летен сезон също ще бъде труден, успоредно в момента се водят преговорите и резервациите за 2021 година.
Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова Тв.

Със сигурност е необичайно празно за този период от годината в сравнение с други години, но аз преди да дойда във вашето студио, идвам от морето. От четвъртък сме там, правим различни срещи. Хубавото е, че от петък, събота, неделя, има доста сериозно раздвижване в сравнение с това, което беше миналата седмица. Има хора и по плажовете, и по заведенията. Има доста българи, които са избрали Черноморието.

Включително посрещнахме не само първия полет от Амстердам, който пристигна в петък, но вчера пристигнаха четири полета от Германия в Бургас с над 250 немски туристи. Утре очакваме още четири полета от Германия.

Надявам се през тази седмица вече да се завърти колелото и планираните чартърни полети да се осъществят в пълен обем, за да може по този начин вече да се забележи по-сериозно раздвижване. Особено в по-големите ни курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, които основно разчитат на чуждестранни туристи“,

обясни тя.

„Хотелиерите са притеснени. Но от друга страна има и доза оптимизъм. Както и аз. Аз също съм положително настроена и вярвам, че когато ние правим всичко каквото е необходимо. Много е важно да се показват усилията, които се правят и да се предлага добър туристически продукт на разумна цена. За мен е изключително важно да се показват добрите примери, защото те са много“, каза министърът.

„Министерството на туризма не образува ценовата политика на представителите на бранша. Затова непрекъснато когото водим тези разговори апелираме да се предлага добър, качествен продукт на цена, която да привлече туристите. Защото за нас е много важно този сезон да успеем да удържим. Следващият също ще бъде труден, за да може да се възстанови това, което туризмът загуби и последиците от коронавируса е необходимо време. Това време няма да приключи след края на това лято. А ще продължи и успоредно в момента се водят също преговорите и резервациите за 2021 година“, подчерта Ангелкова.

Със сигурност се възползват от ситуацията всички. Очевидно предизборната кампания е стартирала. Очевидно по много мръсен начин и фактите не се отричат, а се търсят други прийоми. Аз съм отвратена от такива похвати, защото много е важно да седнеш на масата с конкретни решения. Най-лесно е да критикуваш. За нас е важно да продължим да работим. Ние ще правим това, което се изисква от нас. А то е работа, работа и отново работа и ще се справим. За нас е важно да завършим ангажиментите, които сме поели. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова Тв.

Министърът подчерта, че не са спрели в разговори и диалог да търсят решения. „Трудни са решенията, труден е балансът, защото не е само сектор туризма“, добави тя.

Относно скандалът с Алепу Ангелкова каза, че за имиджа на българския туризъм всякакви такива примери се отразяват негативно.

Министерството на туризма още веднъж да подчертая по никакъв начин не отговаря за строителството и за разрешенията за строеж по българското Черноморие. Много от примерите, които се дават за застрояването и презастрояването са с изтекла давност, други със стартирани подробно устройствени планове или издадени разрешения за строеж назад във времето и всичко това се дължи според мен на една липса на стратегия, която не се е реализирала преди 15-20 години. За съжаление, в момента ние берем плодовете на това“,

добави тя.

„За мен е важно да се спазват законите. За мен е важно, когато говорим за туризма, защото той е хоризонтален и зависи от усилията на всички, наистина да се спазват законите и да няма нарушения, защото всеки един такъв пример вреди на имиджа на българския туризъм“, каза още Ангелкова.

„За момента очакваме единните указания на ЕК по отношение на пътуванията за трети страни, които не са членки на ЕС. Очакваме буквално в началото на седмицата да получим такива указания, за да може според епидемичната обстановка да преценим как ще се отварят границите за туризъм съответно и с тези страни, много ключови за българския туризъм“, обясни още министърът.