Ангелов:Масовата ваксинация ще започне преди май,самолетът с 25 хил ваксини утре в София

59

Масовата ваксинация ще започне преди май. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

„Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора.

До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще започне масовата ваксинация”,

заяви министър Ангелов. По думите му масовата ваксинация ще започне, когато е осигурено достатъчно количество ваксини, за да се обезпечи безопасността на тяхното разпространение.

„В момента в характеристиката на ваксината е показно, че тя е за лица над 16-годишна възраст. Тя не е изпитвана върху бременни и не можем да отговорим какъв имунитет създава при имунокомпрометирани лица – тоест хора с автоимунни заболявания и такива на терапия. Това е абсолютно логично, тъй като след като човек е на терапия и приема имунопотискащи медикаменти, той не може да изгради антитела”, посочи министър Ангелов в отговор на въпрос за това кои лица не могат да се подложат на ваксина.

„Самолетът с 25 хиляди ваксини каца около 7 часа в София в понеделник. След това медикаментите тръгват по два лъча София – Пловдив – Бургас и северния – Варна и Велико Търново.
Учителите попадат във втора фаза на ваксинация, която започва до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора. „Там имаме около 26 хиляди души домуващи и персонал. Има и списък с учители, които искат да се ваксинират”, отговори министърът на здравеопазването на зрителски въпрос – кога ще започне ваксинирането на българските учители.

По отношение на връщането на децата в училище той заяви, че първо в клас ще се върнат най-малките.

Стъпили сме на научни доказателства, според които няма разлика в заболяваемостта в семействата, които живеят с дете до 11-годишна възраст, и без дете. За по-големите ученици – ще направим анализ на ситуацията през първата седмица и тогава ще вземем решение”,

посочи той.

Министър Ангелов призова българите да не се поддават на опиянението на добрите резултати, постигнати до момента.

„Следим ежедневно всяко едно число. Действаме премерено и не се поддаваме на опиянението от резултатите. Успехът се дължи на навреме въведените мерки. Те бяха въведени, за да подарим време на българските граждани. Време да останат здрави”, категоричен той.

СПОДЕЛИ В