Андронов:Най-важният измерител за здравето на банките-над 19% и е от 9-те най-добри в ЕС

18

Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред, която е най-важният измерител за здравето на банките, вече надминава 19% и е една от 9-те най-добри в Европейския съюз. Това каза в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България и Кънтри мениджър на КВС Груп за България.

„Проблемните ни кредити продължиха да намаляват, вече са под 7%, а помните, че бяха двуцифрено число неотдавна. Имаме сериозен растеж на кредитното посредничество по ипотечните и потребителски кредити за една година с около между 16-20%, а фирмените кредити пораснаха със 7%, тоест има доста активна кредитна дейност и посредничество. И както изглежда финансовият резултат на банките, печалбата за тази година, вероятно като изключим еднократните ефекти, ще бъде идентичен с миналогодишния, тоест на нивото на миналата година“, определи Петър Андронов.

Според него въпреки всички предизвикателства 2019-та година е била добра, успешна, сполучлива за банковото посредничество.

СПОДЕЛИ В