Атанасова:Защо да воюваме с Радев, представители сме на различните видове власт?

128

Социолозите тепърва ще мерят доверието в 45-ото Народно събрание, което си отиде – безславно, без да е изпълнило нищо от дневния ред на обществото. Само преди това заявките на политическите партии бяха големи, а се оказа, че единствено и само се вълнуват само от политическото оцеляване. Затова и си скроиха такъв Изборен кодекс, който да ги удовлетворява и да дадат властта в ръцете на президента. Нищо друго не се случи в рамките на този парламент. Освен онзи прословут противоконституционен мораториум – не само по мое мнение и по мнение на ПГ на ГЕРБ, но и много конституционни съдии – бивши такива, а и юристи се изказаха в тази посока. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

По думите й ГЕРБ се е опитала да води конструктивен диалог при връчването на мандата за съставяне на правителство с останалите партии. „Изборите минават и отминават. Сезоните също. Проблемите в ежедневието на българите стоят. Те обаче не бяха в дневния ред нито на НС, нито на партиите, които получиха втория и третия мандат за съставяне на правителство”, заяви тя.

Според Атанасова президентът Румен Радев взима страна в политически дебат: „Ние не воюваме с никого. Защо да воюваме с г-н Радев, след като сме представители на различните видове власт? Той е президентската институция. Очаквахме, че той ще бъде в тази си роля – на обединител. Неприятно впечатление прави, че той последните няколко дни взема страна в един политически дебат – консултациите за излъчване на ЦИК. Но за служебното правителство и неговите ревизии, тъй като темата за ревизиите е изключително актуална, ревизията, ако ще има – трябва да се направи от служебно правителство. Най-лесно е служебните министри – като влязат в кабинетите си, да направят проверка какво има като информация и като документация. И ако има нещо, което да ги притеснява – да го обявят публично”.

Тя изрази надежда, че предстоящите предизборни кампании ще се фокусират върхи политиката, а не върху това кой и как иска да премахне ГЕРБ от властта.

„Надявам се, че сега кампанията ще се фокусира върху политиката, защото предходната беше с фокус върху това, колко и как хората, протестиращи от една година, искат да изчегъртат ГЕРБ от властта. Оказа се, че ГЕРБ пак е първа политическа сила и без ГЕРБ не може да се състави правителство. Това го видяхме, макар че никой не пожела разговор. Ние намираме това за груба политическа грешка”, поясни Десислава Атанасова.