Балев:Всички в БСП сме единни за Радев-олицетворява надеждата за бъдеще без ГЕРБ на власт

4001

Господин Балев, от ефира на партийната телевизия на БСП разбрахме, че президентът Радев се държи като „Бурат”, „индианец” и „дивак”. Как ще коментирате тези оценки?

– Не само членовете и симпатизантите на БСП, но всички нормални хора, които знаят за случая са изненадани изключително неприятно от скандалното поведение на въпросния журналист. Още по-изненадващо е, че работи за БСТВ. От оскъдните средства на БСП се плаща за това да бъде обиждан президентът Радев.

Дават се партийни пари за една телевизия, а от нейния ефир се провежда пропаганда против най-авторитетния политик в държавата, избран с подкрепата на БСП и ползващ се с огромен авторитет в партията. Нещо повече, Радев е символ на надеждата, че ГЕРБ могат да губят избори и на режима на Борисов може да се сложи край.

 

– И все пак основателни ли са критиките към Радев, че не е говорил в привествието си на български език?

– Имал съм възможност да наблюдавам международни с участието на политици от висок ранг. Английският е стандартен работен език и се използва дори от представители на много по-големи държави от България. Тук не става дума за това да се показва кой колко езика знае или кой колко е горд със своя език, а да има диалог и хората да се разбират.
Ако трябва да гледаме на проблема във вътрешнополитически контекст, то в момента голяма част от българите се подиграват на премиера Борисов за това, че не разбира какво му говорят неговите колеги на срещите в Брюксел и не може да им каже друго освен „конгречулейшън”. Дори от тази гледна точка езиковите познания на президента, избран с подкрепата на БСП носят позитиви на партията.
Изключително притеснително в разсъжденията на журналиста от БСТВ е, че той на практика оправдава невежеството на Бойко Борисов. Едва ли не незнанието на език е някакво патриотично постижение. Абсурдно е от ефира на партийната телевизия на БСП да се прави такава „про-ГЕРБ” пропаганда.

Как тогава си обяснявате тези изказвания в партийната телевизия?

– Очевидно БСТВ допусна грандиозен гаф и въпросът с отговорността виси със страшна сила. Не искам да гадая каква е конкретната причина. Изпълнителното бюро трябва бързо да реагира на този гаф. В дългосрочен план, за да няма подобни неприятни случки, трябва да се постави на принципна основа. Съгласно устава на БСП ръководителите на партийните медии се избират от Националния съвет. Решение на НС за ръководството на партийната телевизия от нейното създаване няма. За това и не е ясно кой носи политическа отговорност за подобни гафове. Пандемията на този етап не позволява да се вземе легитимно решение, но поне процедура за избор на ръководство може да се стартира. По този начин първото заседание на Националния съвет след пандемията ще може да проведе и съответния таен избор, както става при избора на главен редактор на вестник ДУМА.

Как ще повлияе този случай на отношенията между БСП и президента?

Това е важният въпрос. Този случай е само един от серия опити да се предизвика изкуствено конфликт между партията и президента. Няма никаква причина за такъв конфликт. Но опонентите ни от ГЕРБ имат интерес от това. Предстои ни тежка изборна година с два избора – парламентарен и президентски. На пръв поглед парламентарният е по-важен, но това е само на пръв поглед.

Ако не се състави правителство или, ако се състави правителство, но мнозинството в парламента е нестабилно, са възможни нови парламентарни избори. Следващият парламент може да изкара няколко месеца или няколко години, но това не е сигурно.
Изборите за президент са решаващи за следващите 5 години

. Те са много по-важни. ГЕРБ са се окопали във властта и ефективното им изваждане от управлението зависи от втория мандат на Радев. Борисов може и да остане в опозиция за някакъв период, както беше в мандата на Орешарски, но отново ще може да се върне, ако инсталира в президентството някой нов Плевнелиев.

Смятате, че ГЕРБ се опитва да скара БСП и Радев?
– Със сигурност ГЕРБ имат инетрес от това. Гафът в БСТВ изглежда твърде глупав, за да е случаен. Не е нужен особен интелект, за да знаеш, че едно такова поведение е недопустимо.

А ще успеят ли според вас?
– Не мисля. Румен Радев има огромен авторитет сред членовете на БСП. Модерно е да се коментират разногласията и конфликтите в партията. Оставям на страна дали и доколко ги има по други теми. Моите наблюдения показват, че по отношение на президента такива разногласия няма.

Радев се ползва с доверие, както сред привържениците на Нинова в партията, така и сред нейните критици.

Нещо повече, Румен Радев има огромен авторитет сред българските граждани с различни политически пристрастия. Пак ще повторя това, с което започнах.

Президентът Радев олицетворява надеждата за бъдеще на България, в което ГЕРБ няма да управлява. Пътят към това бъдеще минава през неговото преизбиране.

СПОДЕЛИ В