Балев: В президента Радев е ключът към следващо управление без ГЕРБ и ДПС

5360

Д-р Боян Балев в специално интервю за leaderstoday.eu.

Ако Нинова е кандидат за президент, би било „политическо харакири”, хората в БСП подкрепят Радев

БСП дори и с висок изборен резултат не може да участва във формирането на успешна управленска формула без президента

При правилно политическо поведение БСП може да излезе първа политическа сила със стабилен резултат, но ще са й нужни съюзници. Със сигурност ще бъде полезен диалогът с всички.

 

Господин Балев, как ще коментирате консултациите при Президента?

– След като президентът заяви, че най-вероятната дата за изборите е 28 март парламентарната и извънпарламентарната опозиция сякаш се стреснаха.

Създаде се едно впечатление, че исканата бърза оставка на правителството не е особено искрена.

От тази гледна точка президентът правилно покани представители на всички партии, за да имат възможност да му кажат нещо, което не биха искали да признаят публично.
Прави чест на президента Радев, че кани доста широк кръг от партии, независимо какви са техните шансове и какво е отношението му към тях.

С поканата към Цветан Цветанов президентът демонстрира пълната равноотдалеченост от всички на президентската институция.

Това е изключително полезно, тъй като президентът може да се окаже последната институция в държавата, която се движи изцяла в параметрите на своите правомощия де юре и де факто и не залита в никакви посоки.

Според Мира Радева се очертава ОФ фронт
– виждате ли БСП, подкрепяща такава коалиция?

– Във всички случаи

трудно ще се формира стабилно мнозинство в следващия парламент без участието на поне три субекта. БСП трябва да е отворена за диалог към всички партии извън управляващото статукво.

Трябва да търсят допирни точки дори с тези, които заявяват, че няма да се коалират с БСП.
При правилно политическо поведение БСП може да излезе първа политическа сила със стабилен резултат, но ще са й нужни съюзници. Със сигурност ще бъде полезен диалогът с всички. Партията често изглеждаше изпаднала в изолация през последните години.
В парламента вероятно ще има поне три нови субекта. Но според мен може да се постигне решение с активното участие на президента. Може да не е коалиция, а експертно правителство. Не съм привърженик на такива формати, но те са модерни в България и са давали през годините определени резултати.

Как ще коментирате анонсите за голяма коалиция
– възможна ли е
– ако да, при какви условия
– ако не, защо?

– Анонси за голяма коалиция имаше и преди четири години и то от двете страни. Преди изборите тогава Нинова заяви и това често й се припомня, че може да направи коалиция, ако БСП е първа. След изборите ГЕРБ отправиха предложения в тази посока, но срещнаха отказ. Според мен основен проблем тогава беше, че те не предложиха самата Нинова да бъде в Изпълнителната власт, а Деница Златева. Това явно е засегнало Нинова, която има други амбиции.

Нинова сигурно се е обидила от това, че виждат в нея просто „червената Цвета Караянчева”.

Но това са минали неща. Сега ситуацията е различна. През цялата вътрeшнопартийна кампания миналата година Нинова обясняваше, че е против такава голяма коалиция и обвиняваше опонентите си в колаборационизъм. Ако сега направи точно обратното, това означава да излъже мнозинството партийни членове, което я подкрепи. Не вярвам тя да го направи.
Факт е, че има слухове за готвенето на такъв съюз като за условие се разглежда предаването на президентската институция на ГЕРБ. На това също не вярвам. Такава рокада, освен трудно изпълнима , е малко на принципа „кон за кокошка”. Президент се избира за 5 години, а правителство с участието на БСП може да падне една седмица след президентските избори. Не вярвам Нинова да не отчита този факт.

Как ще коментирате процесите в БСП?
– втората организация в БСП, протестира на П20, а Нинова не се появи за среща
– възможно ли е „за баланс“ да влезе в конфликт с друга голяма организация?

– Странното в случая е, че

за първи път от 30 години вътрешната опозиция след конгреса и преди изборите затвори фронтовете с ръководството, прекрати огъня. Съвсем изненадващо пак за първи път от три десетилетия „приятелският огън” беше открит от ръководството.

Не мисля, че е възможно някакво логично обяснение. Това поведение няма да вдигне рейтинга на БСП. Единственият ефект от новата битка на Нинова с Гергов е поредното припомняне на моментите от биографията на Нинова, когато двамата с Гергов са били близки. Никой от тясното ръководство не излиза да опровергае тези коментари. Това мълчание изглежда виновно и носи пасиви. Проблемът е, че Нинова не може да се разграничи точно от Георги Гергов и опитите й да го прави не носят позитиви на БСП.

От БСП лансират различни имена за президентските избори, но не и това на президента Радев. Въпрос на време е основните партийни организации да номинират и Нинова за поста. Възможен ли е сблъсък между Нинова и Радев на първи тур?

– Нинова и хората около нея направиха доста странни и екстравагантни ходове в последните няколко месеца, но не вярвам да се стигне чак до такива крайности. Това много би напомнило поведението на Надежда Михайлова, която през 2003 година се кандидатира за кмет на София срещу Софиянски и катастрофира.

Идеята, че Нинова ще е кандидат за президент по-скоро кореспондира със слуха за колаборация с ГЕРБ. Според мен такъв опит би бил „политическо харакири”.
Не мисля, че ще се стигне до такъв сценарий. Огромното мнозинство от членовете на БСП подкрепят Радев.

Ако Нинова тръгне в тази посока, може още вътре в партията да получи унизителен за нея резултат. Според мен

БСП дори и с висок изборен резултат не може да участва във формирането на успешна управленска формула без президента.

Много е вероятно той да има водеща роля при евентуално формиране на кабинет, който да остави ГЕРБ и ДПС в опозиция.

СПОДЕЛИ В