Белият дом: Тръмп и адвокатите му няма да са на изслушването по импийчмънт на 4 декември

17

Белият дом: Тръмп и адвокатите му няма да присъстват на изслушването по импийчмънт на 4 декември

Белият дом заяви, че американският президент Доналд Тръмп и неговите адвокати няма да присъстват на изслушването по импийчмънт на 4 декември, позовавайки се на липсата на „справедливост“, предава BBC.

Изслушването от Комитета по юридически въпроси към Камарата на представителите на САЩ бележи следващия етап от разследването, когато юридически експерти дават показания, които биха могли да доведат до импийчмънт.

Предполага се, че президентът е оказал натиск върху Украйна за провеждането на две разследвания за собствена политическа изгода. Доналд Тръмп отрича всякакви обвинения.

След седмици разпити на свидетели при затворени врати и публични изслушвания, сега процесът ще се съсредоточи върху евентуални обвинения за неправомерно поведение, което може да доведе до гласуване за импийчмънт в Камарата и съдебен процес в ръководения от републиканците Сенат.

Миналата сряда председателят на Съдебната комисия Джеролд Надлър покани президента да присъства на изслушването тази седмица „пряко или чрез адвокат“, като заяви, че това ще бъде възможност за обсъждане на историческата и конституционна основа на импийчмънта.

Но в писмо до Комисията адвокатът на Белия дом Пат Циполлон обвини Комисията в „пълна липса на надлежен процес и справедливост“, заявявайки, че поканата няма да даде необходимото време на Белия дом за подготовка и не дава информация относно свидетелите.

СПОДЕЛИ В