Борисов: Асен Василев прави 3-4 бюджета и всички те водят към фалит

Борисов:

В тези региони винаги започвам с етническата толерантност, защото е много важна. От нас се очаква да вдъхваме оптимизъм, а в същото време всеки ден ни заливат с притеснение. Добре, че бяха младежите да покажат на бензиностанциите как ви взимат по един лев от джоба. От деня, в който ПП си отиде, бензинът падна с 1 лев, но българите си пълнеха нафта и на 4 лева. Това ме разочарова. Ние ви посочихме, че ви взимат парите, но вие безропотно си сипвахте. В момента по същия начин действат с веригите. Свързах се с голям производител на хляб – веригите му го взимат по 70 стотинки, а ви го продават по 1,50 лв. Няма кой да защити хората. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 600 симпатизанти на ГЕРБ в Драматичния театър в град Търговище.

Борисов бе посрещнат на крака и с бурни аплодисменти.

„Асен Василев прави 3-4 бюджета и всички те водят към фалит. Всички българи си мислят, че този лош сън ще мине. В света започнаха да фалират банки, дори в Швейцария. И това се случва, защото са финансирани без обезпечение. В нашата държава е същото. Хазартно се раздадоха много пари, за пенсии, за друго, през това време се разправяха с опозицията“, припомни лидерът на ГЕРБ.

Вчера Асен Василев говореше неистини за цените. Всяка седмица фискалният резерв се обновява, сега е 12 млрд., а Василев говори за 16 млрд. С 4 млрд. лв изкарва повече, но пропусна да каже, че изтеглиха още 3 млрд. лв. заем.

А помните ли, че ви казвах, че теглят всяка седмица по половин милиард“, изтъкна Борисов.

„Сега на 2 април си пожелаваме да бием и от първия ден трябва да започнем да събираме тези 12 млрд., а ние оставихме милиард и кусур, за да достроим „Хемус“.

Сега магистралата щеше да е подминала Търново, а сега се вайкаме“, каза той.

„В петък служебният кабинет ще вкара промяна в данъчните закони. Ще поискат да върнат 20% ДДС на ресторанти, фитнеси – тези, които едвам оживяха по време на ковид кризата“, предупреди Борисов.

„Този данък ще го платят белите, честните фирми, ще ви одерат 3 милиарда, това ще се случи утре. Това предложение ще влезе в парламента на 6-7 април, та до новия проектобюджет. В същото време има Маастрихтски критерии и ние с Естония бяхме отличници с най-нисък външен дълг и бюджетен излишък. Сега има 7% дефицит. Това значи недоимък – нямане“,

обясни лидерът на ГЕРБ. „Ще има още поне 2-3 години застой“, прогнозира той.

„Ако ние управляваме, няма да се случва това с веригите. 12 години съм ги държал така, че да не източват на хората парите. Жив обир е да купиш на 70 ст. хляб и да го продадеш на лев и 50“, възмути се Борисов.

„Войната става все по-кръвопролитна и гадна, все по-близо до Черно море, все по-опасна. В момента толкова много украинци кандидатстват за купуване на апартаменти, че рискуваме да имаме от едната страна руснаци, от другата – украинци. Никой от нас не е войнолюбец и не му харесва какво се случва.

Я си представете, че това което се случи в Украйна, се случи и на нас. Затова започнах с етническата толерантност. Я как хубаво си живеем“, посочи Борисов.

Външният дълг отива на 40 млрд. лева, при нас беше 29. Трябва да се направи правителство, за да се удържи държавата да не фалира. Когато една държава отиде във фалит, идва МВФ, а където МВФ мине – трева не никне.

Казват – продавайте, режете и влезте на 3% дефицит. Инфлацията официално е 16%, но иначе е 40, усещате го и вие, не виждам кой е забогатял, както говори Асен Василев. Те забогатяха, но хората не са“

, отсече лидерът на ГЕРБ.

Ако след 2-ри няма ясно мнозинство и коалиция за управление, бюджет няма да бъде приет. Няма партия, която да иска да се скара с бизнеса и няма как да подкрепи такива закони. Няма партия, която да каже, че ще намаляваме пенсиите. Накрая ще каже, че няма да се строи повече – било, каквото било. Вместо лидерите да започнат да мислят как да се преодолее това нещо…Аз знам как да стане. Трудно ще е, но ще ви измъкна!“,

увери Бойко Борисов.