Борисов: Пълзим нагоре. Не сме стигнали пика.Има ли лекарство, няма и да ги питам щаба

313

Пълзим нагоре. Не сме стигнали пика. Не сме платото,а сме нагоре. Има ли лекарство, няма и да ги питам щаба.

Започва масово тестване на жителите на Банско. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

„Приемаме, че Банско е огнище. За това ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела“, добави премиерът.

„Знаете, че за първи път японският премиер дойде на гости в България при мен. Отношенията ни са такива, че, да, не пречи, помага може би. Те включиха и България в своя списък. Оказа се, че българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки от други, империи дори. Сега когато дарим, се приема за красив жест и се помни дълги години. Казал съм да се направят за братята ни в Северна Македония и да им се пратят 100-тина облекла. Лесно е да кажем, че сме братя, но се вижда дали е истина, когато ни е трудно и можем да помогнем“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че в света няма заявено лекарство срещу коронавируса. Но всички, които помагат, са заявени от правителството.

Може би ви прави впечатление колко бързо става всичко. Много труд положихме. Щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да се правят масови тестове в Банско“, разкри Борисов.

Само преди дни разговарях с лидера на Южна Корея – там масовото тестване с бързи тестове не им помогна. Германия – най-мощната икономика, чак сега си произведе бърз тест само за лекари – 150 евро струва теста. Те също нямаха сигурни и готови тестове. Затова и днес ще се видя с д-р Мангъров – приятели сме от години“, заяви Борисов.

„Само преди дни разговарях с Борис Джонсън – съжаляваше за масовия имунитет. Сега той е в интензивното отделение“, разкри премиерът.

„В Австрия отварят малките магазинчета след 2-3 седмици. Ние не сме ги затваряли. Нашите мерки бяха първи в Европа. Хората са дисциплинирани и ходят до магазина и на работа с маски“, каза още Бойко Борисов.

„Мислим какъв ред и дисциплина да има за хората и за родителите с малките деца за ползване на планини и паркове, но така че да не създадем масовото струпване. Дали ще е като до магазина – сутрин за възрастните хора, ще го мислим“, разкри премиерът.

„Ние не сме в пика“, категоричен бе Борисов и допълни, че истински се страхува той да не дойде на Великден. Премиерът каза, че ще се срещне с патриарха и владици.

Данните за коронавируса в България са абсолютно реални. Направени са толкова тестове, колкото са направени в другите държави. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет.

„Дойде време да ме сравнявате с държавите, с които не съм си мислел, че ще ме сравнявате. С Германия, с Южна Корея. Вече никой не ни сравнява в Италия, Испания, Гърция, които се представиха много по-слабо от нас в организациите. Първите мерки в Европа, които бяха прекопирани след разговори от мен от всички големи държави, бяха въведени в България. Всички! Днес в 10.30 с доц. Мангъров ще говорим по тази тема“, посочи премиерът.

„Германия е най-мощната икономика и сега си произведе бърз тест, който първо в Бавария го тества само на първа линия на лекари. 150 евро струва едно тестче, само машинката. Те нямаха готови тестове и си произведоха. Ако 300 000 за България звучи масово, за една 80 – 90 милионна държава това е точно толкова в процентно отношение, колкото нашите тестове.
Данните за коронавируса в България са абсолютно реални. Направени са толкова тестове, колкото са направени в другите държави“, добави той.

СПОДЕЛИ В