Борисов: С тези темпове изсветляване на икономиката до 2023 г. ще сме на ниво най-добрите

95

Със сегашните темпове на изсветляване на икономиката до 2023 г. България ще е на нивото на най-добрите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“. „Искам да ви информирам за резултатите, които отчита АИКБ – сивата икономика намалява. Повишава се до рекордните 79,1 пункта светлата част на икономиката. Най-малко някой може да ни заподозре за близки връзки с тази асоциация“, коментира Борисов. Той посочи, че асоциацията винаги е подкрепяла левите сили. „Но когато цифрите говорят, много ясно и лесно се правят изводи“, посочи премиерът.
Борисов заяви, че изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора. „От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. Така например фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година. По време на нашето управление се посочва работата на „Митници“, в резултат с което се е увеличила събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари –сиреч, не както някой каза, че ровим в кофите за боклук. Усилията на НАП доведоха до това, че миналата година проверките на касовите наличности доведоха до намаляване на 5 млрд. лв. Както и кампаниите за заплата в плик“, посочи Борисов.
Като други фактори премиерът посочи, че излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен поток по границата на България. „Което също е изключително наша заслуга. И според техните прогнози до 2023 г. България вече ще е на нивото на най-добрите показатели – с този ръст от 15%. Сега ще отчетем и битката с контрабандата на цигари. Така че виждате, че и неправителствените организации започват да отчитат усилията, които полагаме. Когато фактите говорят, а парите са в бюджета, мисля, че е много видимо“, заяви Борисов

СПОДЕЛИ В