България отново е на първо място в света по производство на лавандулово масло

Fields of lavender near Chirpan

България отново е на първо място в света по производство на лавандулово масло. Тазгодишният добив на маслото е рекорден – над 300 тона, съобщава БНТ.

Според производители големият ръст на добива на лавандулово масло се дължи на добрите климатични условия през сезона. Рекордното количество от етеричното масло се дължало и на това, че през последните години насажденията значително са се увеличили в различните краища на страната. През тази година реколтата е най-силна в района на Добрич и Розовата долина.

По думите на председателя на асоциацията на етерично-маслените култури у нас Зара Клисурова рекордният добив на лавандулово масло може да се дължи и на това, че голяма част от земеделците започнали да отглеждат лавандула, защото изкупната цена на пшеницата била много ниска. За разлика, в момента на чуждия пазар цената на лавандуловото масло варира между 70 и 90 евро за килограм.

Според производителя на етеричното масло Стефан Кожин все повече предприятия започват да използват маслото за направата на краен продукт. Силен бил и износът към Китай. Освен Китай засилен интерес към българското масло имало и от Германия, Испания и Турция.

Очаква се жътвата на цветята тази година да приключи до две седмици.