Бъфет: Как да станем богати? Бъдете търпеливи

33

Как да станем богати? Милионерът Уорън Бъфет дава отговор.

Той казал на свой приятел, че ако не стане милионер на 30 години, ще скочи от най-високата сграда в родния си град Омаха, щата Небраска. Е, Уорън Бъфет очевидно е постигнал целта си, тъй като вече наближава 90 години, а състоянието му се изчислява на близо 90 млрд. долара.

На 89 години Бъфет е един от най-крупните инвеститори в света. Ръководи огромния инвестиционен фонд „Бъркшър хатауей“. Конгломератът притежава или има участие в редица предприятия от хранителната промишленост до IT технологиите.

„Как да станем богати? Бъдете търпеливи!“, казва Бъфет, който започва да работи още на 13 години за баща си, конгресмен и посредник на борсата.

Като момче раздава вестници и печели по 175 долара на седмица. Навремето това е повече от заплатата на учителите му. Купува първите си акции на 11. Чисти коли, продава използвани топки за голф и пощенски марки. На 16 вече е натрупал 53 000 долара.

Не го приемат в Харвард, но учи в бизнес школата на Колумбийския университет. Там усвоява основни принципи от преподавателя си професор Бенджамин Греъм. Един от тях е да търси компании с недооценени акции и след като ги купи да чака покачване на цената. Основава първата си фирма на 26.

Наричат го „Оракула от Омаха“ заради феноменалната му способност да предвижда пазара. В състояние е да прави сложни изчисления наум. Издирва компании, които са постоянно рентабилни. Инвестира мъдро и печели 99%от богатствата си след 50-ия си рожден ден.

Живее в същата къща в Омаха, която е купил през 1958-ма за 31 500 долара. В нея има пет спални и две бани. Не трупа луксозни стоки, за разлика от други милиардери. Изключение правят частен джет и вила в Калифорния, купена през 1971-ва и продадена 47 години по-късно.

Закусва в заведение за бързо хранене за максимум 3.17 цента и предпочита сочен стек за обяд. Навсякъде в родния си град е на почит.

Има много девизи и един от тях е „Бъдете страхливи, когато другите са алчни. Бъдете алчни,когато другите са страхливи!“.

Голяма част от разходите му за са благотворителност. Сред получателите е и фондация “ Бил и Мелинда Гейтс“, с които го свързва лично приятелство и фондация „Сюзан Бъфет“, на името на покойната му съпруга.

Предвижда след смъртта си да остави 2 млрд. долара на трите си деца, а останалото да остане за хуманитарни организации. Има дъщеря и двама сина, които също са известни с благотворителна дейност.

„Измервам успеха с броя на хората , които ме ценят“, казва Бъфет. През 2013-та президентът Барак Обама го награди с медала на свободата – най-високото отличие за цивилни.

Мнозина се опитват да разгадаят успеха му да влага в правилната компания, а той самият обяснява: ориентирам се към това, което разбирам.

„Едва когато морето се оттегли, виждаш кой се е къпал гол“, казва още Бъфет.

През 2011-та изразява съжаление, че плаща по-малко данъци от секретарката си. Призовава към реформа на данъчните задължения на хората с доход над 1 милион долара.

През юни 2019 г., човек пожелал анонимност, плати на търг рекордните 4 милиона и 57 000 долара, за да обядва с Бъфет. Аукционът е ежегоден и благотворителен.

СПОДЕЛИ В