17.4 C
София
събота, юли 11, 2020
Вълчев:Проблемът в българските висши училища е занижени изисквания по време на следването

Вълчев:Проблемът в българските висши училища е занижени изисквания по време на следването

7

Той припомни, че в случаите преди, когато това се е случвало, МОН е реагирало в полза на учениците и е признавало и друг отговор при некоректно зададен въпрос или пък е давало точка за него на всички явили се зрелостници. От 48 500 подадени заявления, на матурите са се явили 46 000 дванадесетокласници. По думите на Красимир Вълчев това не е вследствие на коронавирусната обстановка, защото разлика от 2 000 между броя на подалите заявления и явилите си е типично за всяка година.

По думите на министъра 17 от учениците са били под карантина,като те ще се явят на държавен зрелостен изпит през есента. Той гарантира и, че няма изтекли теми, като посочи, че е била създадена добра организация и системата на образованието е една от най-дисциплинираните.

Относно решението да се отворят ресторанти и кафенета, но не и училищата, образователният министър отбеляза, че учебните заведения са частично отворени още от 14 май.

„Консенсусът, че не трябва учениците да се връщат на училище, беше голям. Училищата са отворени след 14 май за дейности за практики, за повишаване на оценките, а от 1 юни и групово за дейности за преодоляване на образователните трудности – за отучване, за дейности по интереси. Не е вярна тезата, че училищата са съвсем затворени. Две трети от страните избраха сходен на нашия подход – да върнат учениците само за най-важните дейности, 1 /3 избраха да върнат учениците. Резултатите от един такъв подход се оказа, че са доста спорни, защото помагат на социализацията на децата, но може би по-скоро влошиха процеса на обучение, след като той влезе успешно в коловоза на дистанционната учебна среда. Тези, които не са били ефективни в електронна среда, сега се връщат за така наречените дейности по образователни интереси“, допълни Красимир Вълчев.

Министерство на образованието смята да отправи и три предложения на Народното събрание: за дистанционно обучение по време на грипни и дървени ваканции, едновременно дистанционно и присъствено обучение, както и за постоянни дистанционни часове.

По време на грипните ваканции да може веднага да се превключва на режим на обучение в електронна среда така, че да нямаме загуба на учебно време. Учителят да може да преподава в реалната и виртуална класна стая. За това са нужни лаптоп, компютър във всяка класна стая. Ще предприемем действия за допълнително електронизиране. Третото ни е най-прогресивно – до 20 % от часовете след 4. клас да могат да ги вземат в електронна среда – това е подходящо за училищата на двусменен режим“,

обясни Вълчев.

Висшите училища дадоха най-добрата атестация на важността на държавните зрелостни изпити. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Те самите казват, че през последните години са станали като оценка, която дава отклика между отличните и не толкова добрите ученици. Това е причината за тяхното решение. Факт е, че през последните години нямаме преписване. Факт е, че много трудно се постига отлична оценка. Миналата година само 10 % са били отличните оценки на изпита по български език и литература. На кандидат-студентските изпити те са много повече“, добави той.

„Тази година наложени от ситуацията избраха да приемат с оценката от матурата. Някои компетентности не могат да се мерят по най-добрия начин на държавните зрелостни изпити. Например в областта на изкуствата. Висшите училища запазиха част от изпитите, но общо взето ги минимализираха. Това е добра атестация. Трябва да се използва за ход. Още от самото начало беше идеята на държавните зрелостни изпити, да бъдат вход във висшите училища. Проблемът на висшите училища не е във входа. Ние намаляваме броя на приеманите студенти. От 58 на 38 хиляди намалихме държавно финансирания прием. Тази година за разлика от предишни ще влязат ученици с по-високи средни резултати, въпреки че се приемат с матури“, каза още Вълчев.

„Проблемът в българските висши училища е занижените изисквания по време на следването. Като знаете,

входът е отворен и в другите страни, но не е толкова лесно завършването. Българските училища една част от тях се изкушиха да отговорят на нерационалното търсене на висше образование. Това, което водим като разговори с тях е да завишат изискванията по време на целия семестър, защото ученето е многодневно, а не от сесия на сесия. Да увеличат броя на текущите оценки,

да има повече възлагания на задачи и проекти, които да сформират крайната оценка“, каза още министърът.

СПОДЕЛИ В