В австрийския парламент Александър ван дер Белен положи клетва за 2ри президентски мандат

С тържествена церемония в австрийския парламент президентът Александър ван дер Белен положи клетва за втори шестгодишен президентски мандат. На церемонията присъстваха и около 1000 официално поканени гости.

Парламентарната церемония беше последвана от военна, която се състоя на централния площад „Хелденплац“. Там се проведе и парад на знамената и се състоя и ритуал по почитане на паметта на загиналите австрийски военнослужещи. Хиляди хора присъстваха на церемонията. На нея присъстваха и облечени в традиционни униформи части от провинция Тирол, където е преминало детството на президента, който смята тиролската провинция дори за свой роден край.

В интервю по австрийската телевизия късно снощи Александър ван дер Белен се спря на актуални теми от вътрешната политика на страната. Държавният глава се дистанцира категорично от лидера на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл, който би могъл да се класира на първо място при евентуални парламентарни изори, тъй като всички социологически проучвания отреждат първо място на тази политическа сила. Лидерът й не трябва да се чувства сигурен, че в такъв случай ще получи автоматично мандат за съставяне на правителство, предупреди Ван дер Белен и добави: „Няма да се опитам с действията си  да насърчавам една антиевропейска партия, една партия, която не осъжда войната на Русия срещу Украйна“. „Президентът полага клетва не само че ще спазва конституцията, той е задължен и да действа по съвест“, добави Ван дер Белен.

„Строго погледнато“ конституцията не предвижда  спечелилата най-много гласове партия да получи мандат за съставяне на правителство. Но тя предвижда президентът да определи канцлера, като посочва, че това е „изключително негово лично решение“. За това президентът няма нужда от предложение, това е „един от много, много малкото пунктове, по които федералният президент е свободен във взимането на решение“, припомни вчера Ван дер Белен.