В какъв цвят трябва да се обличат лидерите през 2020 г.

51

В какъв цвят трябва да се обличат лидерите през 2020 г.

Цветовете на любимите ви дрехи изразяват настроението ви, чувствата и дори характера. Освен че ви дава извинение да обновите гардероба си, хитовият цвят на 2020-а ще направи визията ви по-смела и интересна. Институтът Pantone определи класическото синьо за доминиращ цвят през следващата година, затова, ако ще експериментирате, стилистите съветват да започвате веднага.

Тази година от института се спират на нюанс, който дава спокойствие, увереност и връзка, която хората може би търсят в несигурната глобална среда.

Pantone определя цвета на годината повече от две десетилетия. През 1963 г. компанията създава собствена система, използвана в различни индустрии като печат, графичен, интериорен и моден дизайн, с цел точното определяне и боравене с цветовете. Всяка година цветът се определя чрез дълъг и обмислен процес, който отчита тенденциите в начина на живот, културата и индустрията. Влияние могат да окажат събития от света на изкуството, предстоящи филми, социално-икономически и политически условия, дестинации за пътувания, нови технологии – реално всичко.

Името на цвета е важен, за да може правилното послание да достигне до хората.

Classic Blue може да бъде царствен, сдържан и безграничен. Но също така може да бъде остър – дори аномален – използван в най-различни тоналности, материали и принтове.

Classic Blue не е цвят, който се възприема само с очите. В нюанса са закодирани характерен вкус, миризма и собствено звучене, които имат силно въздействие.

Миналогодишният фаворит на Pantone носеше звучното име жив корал. И докато той беше вдъхновен от грижата за морските корали, класическото синьо е посветено на една още по-глобална кауза. Красивият син оттенък отразява цялостната промяна в човешката екологична съвест, разказа Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone. Цифрите сочат, че през последните три години са унищожени 45% от Големия бариерен риф. Чрез избора на класическо синьо за цвят на годината се акцентира върху опазването на световния океан. Модата може и да не реши проблема, но дава мащабна платформа на екологичната кауза през следващата година.

Цветът е елегантен в своята семплост. Именно спокойствието, което внушава, се превръща в най-голямото предимство на класическото синьо. Лори Пресман обяснява, че в тежък период (например преход между две десетилетия) цветът на годината трябва да изразява стабилност, постоянство и търпение. На фона на яркия нюанс жив корал, традиционното синьо на пръв поглед не изглежда особено вълнуващо. Ако обаче знаете как да боравите с цветовете в тоалета си, изборът на института със сигурност ще ви бъде от полза през 2020-а.

СПОДЕЛИ В