Габриел:Европейският подход към цифровизацията слага гражданите и интересите им в центъра

10

Европейският подход към цифровизацията поставя гражданите и техните интереси в центъра на вземане на решения.

Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитирана от Европейската комисия.

В изказването си Габриел посочи, че цифровата трансформация дава много възможности, но ни изправя и пред рискове. Затова е важно всички международни партньори да работим заедно в един все по-цифровизиран свят, в който намирането на необходимите синергии би довело до по-голяма ефективност и осезаеми ползи за гражданите и бизнеса.

„Моето убеждение е, че технологиите са част от решението на предизвикателствата на цифровата революция и инструмент, който трябва да остане в услуга на гражданите. Трябва да положим съвместни усилия на международно ниво, за да се възползваме от възможностите, предлагани от цифровата трансформация на нашите икономики и общества“, заяви още Мария Габриел.

Еврокомисар Габриел се е срещнала в рамките на форума с руския вицепремиер Максим Акимов, като в центъра на разговора са били отношенията между ЕС и Русия. Фокус е бил поставен и върху темите, свързани с поверителността и сигурността на данните, изкуствения интелект, координирането на радиочестотния спектър в обхват 700 MHz , сътрудничеството между индустриалните сдружения.

СПОДЕЛИ В