Галъп: Здравко Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив с над 60% срещу Славчо Атанасов 

11

Здравко Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив. Той печели балотажа срещу Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО.

Това сочат данните от екзит пола на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“.

Избраникът на ГЕРБ събира 60.2% от гласовете на избирателите, като опонентът му Славчо Атанасов от НФСБ – ВМРО остава втори с 33.8%.

Разликата между двамата към 19 часа е повече от 26% в полза на Здравко Димитров от ГЕРБ.

6.3% процента от избирателите на балотажа в Пловдив са гласували с „Не подкрепям никого“.

Избирателната активност, отчетена от „Галъп“ в Пловдив е 29.1%.

56- годишният Здравко Димитров, известен от спортното си минало като Зико,  е сред учредителите на ГЕРБ. През 2007-ма печели изборите за кмет на район на Западен, а четири години по- късно е назначен за областен управител, както и за координатор на партията в региона през 2015-та година.  Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание.

През 2015-та година, след конфликти в градската организация на ГЕРБ в Пловдив, той се кандидатира на местните избори като независим кандидат за кмет, подкрепен от Инициативен комитет и Реформаторския блок. Тогава Димитров бе на крачка от изключване от партията.

На няколко пъти премиерът Борисов лично се намесваше, за да тушира напрежението между областния управител и кмета на града.

Номинацията на Здравко Димитров бе посочена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ в средата на август след като преди това бяха проведени партийните събрания по райони. Той получи трети резултат след Иван Тотев и кмета на „Тракия“ Костадин Димитров.

Кандидатурата на Здравко Димитров бе очаквана, след като кметът Иван Тотев обяви, че няма да се бори за трети мандат и след като самият той преди време коментира пред журналисти, че Зико би бил добър кмет на града. Отделно Димитров е личен приятел на премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

Не съм изненадан, каза Димитров в първото си интервю за Радио Пловдив след номинацията му за кметската надпревара. Трябва да победим, ще спечелим изборите и няма да имаме проблеми в Пловдив.

Имам визия и знам как могат да се случат нещата, имам личната подкрепа на премиера, на пловдивчани, на спортистите в града. Време е да разберем, че Пловдив е над всичко, подчерта Здравко Димитров отново в интервю за Радио Пловдив.

След първия тур на изборите Димитров отново подчерта, че основен приоритет в програмата му е открито управление, близо до хората .

Думите му бяха и благодарност и призив към пловдивчани.

И още, както сам казва „добрата политика е да работиш честно и открито, да можеш да гледаш хората право в очите, да накараш всеки човек да открие собствения си интерес в обществения, да убедиш всеки да даде най-доброто от себе си и да можеш да го оцениш. Да търсиш не просто вариант, за да решиш един проблем, а от добрите варианти да намериш най-добрия. Хората трябва да знаят не само какво правиш, защо го правиш, но и как го правиш.

И ако ме питате защо днес се кандидатирам за кмет на Пловдив, отговорът е прост: Пловдив е в сърцето ми. Цялата ми семейна история и целият ми живот са свързани с това място. От дядо ми – до децата ми. И искам по-добри дни за тези, които идват след нас“.

Димитров е завършил Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ като бакалавър по „Спортна икономика“, след което защитава магистратури по „Психология“, „Публична администрация“ и „Финансов мениджмънт“.

Той е и дългогодишен състезател по баскетбол, а от 1994 г. до 2007 г. президент на БК „Академик“ – Пловдив. Той е награден от министъра на отбраната с медал за принос към Министерството на отбраната, а през 2015 г. е отличен с най-високото църковно отличие „Св. Апостол Ерм“. Здравко Димитров е семеен с две дъщери.

СПОДЕЛИ В