Ганев:Въпреки твърдата опозиционна линия, БСП не успява да се възползва от спада при ГЕРБ

Димитър Ганев, снимка фейсбук профил на Димитър Ганев

Въпреки твърдата опозиционна линия, БСП не успява да се възползва от спада при ГЕРБ, заявява в специално интервю за leaderstoday.eu Димитър Ганев от агенция Тренд.

Г-н Ганев, близо 100 дни от началото на протеста и четири издания на Велико народно въстание заявените цели на протеста формално не са постигнати – може ли да определим протеста като неуспешен или успя да промени българското политическо пространство? 

– Протестът не успя да постигне формалните си цели, които беше поставил в началото, но това не го прави непременно напълно неуспешен. Именно протестът беше причината да се направят множество кадрови промени в опит да се тушира част от напрежението.

Протестът малко или много накара властта да бъде много по-внимателна и да се старае да прави по-малко глупости. Нещо повече – гражданското недоволство ни върна отново към важните теми за справедливостта и върховенството на правото, което в последните години беше като че ли останало в периферията. 

Според Вас има ли криза в европейската легитимност на това управление, след като ЕП прие безпрецедентна резолюция за върховенството на закона в България?

Би било грешка да отиваме в крайности по този въпрос. От една страна, резолюцията е безспорен успех на инициаторите в лицето на Кънев и Йончева. Проведе се дебат и се прие текст, който е критичен към настоящите управляващи. Несъмнен пасив на резолюцията обаче е споменаването на ОМО Илинден и Истанбулската конвенция. За огромна част от българското общество тези две теми са по-важни от корупцията например.

Резолюцията обаче показа и нещо друго – най-мощната партия в Европа ЕНП продължава да стои твърдо зад ГЕРБ и управлението, което не е малко.

Гласуването показа нещо, с което по-съвестните наблюдатели на политическите процеси извън страната са наясно отдавна. А именно – в Брюксел също има партийни интереси и много често се действа именно по партийна линия. ЕНП си подкрепя ГЕРБ, докато социалисти, либерали, зелени и прочее не го подкрепят. Това беше и мнозинството в ЕП, което се събра за да гласува резолюцията.

Как ще коментирате кондицията на парламентарно представените политически партии по-малко от 6 месеца преди редовните избори?

Кондицията им не е цветуща. Няма нито една партия, която да има представителство в сегашното Народно събрание и да отчита ръст на своята подкрепа. Нивата на обществена подкрепа към всички тях са по-ниски, отколкото бяха например преди последните парламентарни избори през 2017 г. Въпреки твърдата опозиционна линия на БСП, социалистите не успяват да се възползват от спада при ГЕРБ и недоволството от управлението. Ръст се наблюдава към извънпарламентарни играчи като „Има такъв народ“ на Трифонов и Демократична България.

Ще успеят ли лидерите на обществено доверие, според проучване на Ваши колеги, Слави Трифонов и Мая Манолова да създадат устойчиви политически проекти, с които да бъдат представени в следващия парламент? 

Все още е твърде рано да говорим за устойчивост. Първото и най-важно изпитание за тези две формации ще бъдат предстоящите парламентарни избори. От това как ще се структурират преди тях, какви резултати ще постигнат и ще влязат ли в някаква управленска конфигурация ще начертаят хоризонта им – дали ще бъдат устойчиви или ще бъдат „партии-еднодневки“, каквито сме виждали много.

Като че ли в последните седмици се забелязва намаляване на напрежението между премиер и президент – заравят ли томахавката институциите или да очакваме разгаряне на конфликта между тях?

Не виждам никакви основания да смятаме, че докато Радев е президент и Борисов премиер ще имаме каквото и да е затопляне между двете институции