ГЕРБ:Меморандумът с Джемкорпне е прекратен.Подаваме сигнал до ДАНС,МВР и Еврокомисия

Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с „Джемкорп“ (Gemcorp) не е прекратен. Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия.

Това заявиха на пресконференция Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ. Поводът са нови документи, които според ГЕРБ доказват, че договорът продължава да е в сила и ще нанесе вреди на държавата.

Документът, подписан с „Джемкорп“, не е меморандум, а договор, и въпреки твърденията на Кирил Петков той все още не е прекратен, бяха категорични от ГЕРБ. Според Даниел Митов дори в договора има клаузи, които позволяват той да действа две години след прекратяването му. Има съмнения, че в Министерството на енергетиката са унищожавани документи с цел прикриване на следи от аферата „Джемкорп“ , казаха още депутатите от ГЕРБ.

„Далаверата за 1 милиард долара е потулена и това се доказва от документи“, заяви Трифонова.

На пресконференцията тя оповести данните, като добави: „Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен“.

И още: „Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „Джемкорп“ е прекратен, е било само да ни се замажат очите….Имаме много големи съмнения и притеснения на база и на част от документите, с които разполагаме, че в Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с оглед прикриване на цялата далавера“.

Да не се бърка този меморандум с инхаус поръчките, които са регламентирани в европейското законодателство, призова Делян Добрев: „Това тук е държавата – възлага на една офшорка, зад която стоят руски олигарси“. Това застрашава националната сигурност смятат от ГЕРБ: „И затова ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР във връзка с „Джемкорп“, обясни Добрев.

ГЕРБ изтъкнаха, че този договор нарушава европейското законодателство, като във връзка с това Делян Добрев съобщи, че ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция „Конкуренция“ и главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия: „Считаме също така, че е нарушен регламента за държавните помощи с подписването на този меморандум. Нарушено е също европейско законодателство в областта на обществените поръчки, защото е избрана тая фирма без никаква процедура. Заради тези двете нарушения ще пуснем сигнал до Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК“, посочи Добрев.

Десислава Трифонова допълни, че ще искат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание.

„Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата „Джемкорп“. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „Петков“. Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание“, заяви Тома Биков.

Даниел Митов заяви, че са подходили сериозно и са убедени в това, което говорят, и за да подадат сигнал до ДАНС и до МВР са събрали необходимите материали.

По думите му целият раздел 7, т. 4 от договора ангажира България – или договорът остава в сила още 2 години, дори и да бъде прекратен, защото „Джемкорп“ са си запазили правото да го прилагат. „Имат възможност още две години или да продължат действието на договора, или да ни пратят на арбитраж“, обясни още Митов.