Герджиков: Няма пречка парламентът да работи, биха могли да работят и онлайн

16

„Няма пречка парламентът да работи. Може да е разпуснат и в първия случай на нужда за 24 часа се свиква. Така че това е въпрос на конкретно управленско решение според необходимостта. Това каза пред „Банкеръ” проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание, по създалия се казус с българския парламент.

Миналата седмица председателката му Цвета Караянчева разпусна депутатите, а сега се чудят как да подновят работата си, след като се оказа, че техен колега е заразен с коронавирус.

„Трябва да си организират така работата, че да няма опасност от пренасяне на заразата. Следователно биха могли да работят и онлайн”, смята проф. Герджиков. Според него конституцията не трябва да се тълкува така рестриктивно, както го правят – че не може да се гласува онлайн.

 

Какво значи онлайн, каква е пречката? Защото пишело – лично. Ами, онлайн да не би да не е лично? Аз не виждам никаква пречка за едно подобно нещо. Ами, присъствие значи ли непременно да бъдат в една стая? Те могат да присъстват и по кабинетите си. Не трябва така тясно да се тълкуват тези разпоредби – присъствено. Да, присъства, в сградата на Събранието в своя личен кабинет и поддържа връзката онлайн”,

изказа емоционално мнението си бившият парламентарен шеф. Той призна, че може да има някои затруднения. „Не може да искаме всичко да бъде така, както е било преди извънредното положение. Ние сме длъжни да се нагодим към обстановката. Така че органът (Народното събрание) може да функционира, ще се намери най-добрият начин”, допълни професорът.

Огнян Герджиков каза, че не знае доколко е готова новата зала в бившия Партиен дом, но там депутатите биха могли да са на разстояние, да не бъдат един до друг на седалките. „Ако още няма монтирана система за гласуване, ще гласуват с вдигане на ръце, както се гласуваше още в самото начало преди да бъде въведено електроннто гласуване – с вдигане на ръце и преброители”, обясни той.

Що се отнася до поисканото от правителството удължаване на извънредното положение, проф. Герджиков каза, че няма за кога да се чака, вече сме началото на април. „Нормално е хората от по-рано да знаят, че ще има удължаване, а не в 59-та секунда да им се каже, че се удължава с още един месец. Смятам, че подобно решение да бъде оповестено 10-12 дена по-рано е много разумно”, посочи той.

По въпроса за взетите мерки в борбата с коронавируса, бившият шеф на парламента отбеляза, че винаги може да се дискутира кое е достатъчно и кое не достига. „Единственото, което не мога да си обясня от моя гледна точка, е – защо е тази строга забрана човек да не може да се разходи в градината, в парка или в планината. За това не мога да дам отговор на себе си. Човек може да си разходи кучето, значи кучето може да се разходи и да разходи и теб, обаче без куче не може. Ето това някак си не мога да го възприема. Може би има някакво обяснение, което обаче аз не го знам”, заключи проф. Огнян Герджиков.

СПОДЕЛИ В