Губернаторът на Ню Йорк Хоукъл обяви извънредно положение до 15 януари заради КОВИД-19

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хоукъл обяви извънредно положение до 15 януари заради КОВИД-19, предадоха агенциите.

В указа си тя изтъква като причина растящия брой случаи на заразяване и хоспитализации, но не споменава варианта Омикрон.

Този ход идва, след като президентът Джо Байдън обяви ограничаване на  пътуванията от Южна Африка и седем други страни в региона от понеделник.

Засега на територията на САЩ няма констатиран случай на новия  мутирал вариант на вируса, но действията на губернатора целят до 15 януари да се увеличи капацитета на болниците.

Тогава в щата Ню Йорк отново трябва да се направи оценка. Според заповедта ще се използва т.нар. система за  гъвкавост, която позволява на Министерството на здравеопазването да ограничава неспешни болнични процедури, когато болниците разполагат с по-малко от 10% леглова база.

Според Кати Хокъл трябва да има  предварителна подготовка. В тази връзка са обявени спешни стъпки за разширяване на болничния капацитет и за гарантиране, че болниците  могат да се справят с всякакви предизвикателства, породени от пандемията и то в началото на зимата

Ваксината остава едно от най-големите ни оръжия в борбата с пандемията и аз насърчавам всеки жител на Ню Йорк да се ваксинира и да получи бустер, ако е напълно ваксиниран“,

призовава губернаторът на Ню Йорк.