Данаилов:800 млн. за Булгаргаз,можеше да са за здравеопазване,вместо за скъп природен газ

Потреблението на България през зимните месеци за последните 5 години е 2 млрд. кубични метра. Решиха да потребяваме 15% по-малко, това са 300 милиона. Ако бъде наложено административно на бизнеса, кой ще плати? Другото решение е да търпят лишения битовите потребители и Топлофикациите. Това значи, че няма да се къпем ли? Защо никой не говори за този проблем? Няма взето решение от кого да се намали потреблението.

Това коментира за „Твоят ден“ Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от „Има такъв народ“.

По думите му, ако ангажиментът не се изпълни, ЕК ще го наложи принудително.

„Трябва да се изясни това ще доведе ли до санкции. Ако не се вземе от бизнеса, това наистина значи, че ще сме на по-студено, а топлата вода няма да е толкова топла“, подчерта той.

Според него газ ще има, въпросът е на каква цена.

„800-те милиона, дадени на „Булгаргаз“, можеше да бъдат използвани за здравеопазване, вместо да купуваме скъп природен газ.

Мнозина заявиха, че е най-добре да имаме ниска цена на газа, а сега се оказаха против „Газпром“. Пазарът трябва да се либерализира и търговците на синьо гориво да се конкурират.

Някои искат да монополизират „Булгаргаз“. Можем да имаме съмнения, че се ползва за хранилка“,

заяви Данаилов. И допълни, че експерти трябва да анализират ситуацията преди да се направят стъпки към възобновяване на отношенията с „Газпром“.