Дариткова: Правителството трябва да продължи работа,правим комисия за Изборния кодекс

19

Сигурна съм, че правителството трябва да продължи своята работа. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. На въпрос дали има опасения за това, че правителството ще оцелее, д-р Дариткова отговори: „Сигурна съм, че правителството трябва да продължи своята работа, защото е важно в кризисна ситуация да има кой да решава проблемите на хората. Всички останали тема, които касаят функционирането на политическите партии не трябва да се смесват с това, за което ние сме тук, а именно да представляваме българските граждани и да решаваме всички въпроси, които са важни за тяхното битие“.

На председателски съвет постигнахме съгласие за работна група от всички политически сили за изготвяне на промени в Изборния кодекс. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. „В първия ден на новата пленарна сесия заявихме, че ще търсим съгласие по две основни теми, които касаят демократичния процес в България. Едната от тях е изборното законодателство. На председателски съвет постигнахме такова съгласие да се направи работна група с представители на всички политически сили, които са избрани в това Народно събрание. Тази работна група ще се постарае в рамките на три месеца да анализира резултатите от изминалите избори. Да намери точки, по които можем да намерим максимален политически консенсус и да излъчим в края на работата на тази работна група законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани. На очакванията им изборният процес да бъде максимално прозрачен и да гарантираме сигурност, че всеки даден глас за избор на парламент или всеки друг избор, ще бъде коректно отчетен, ще се даде достатъчна легитимност на избора и по този начин разчитаме да повишим доверието в изборите, доверието в политическата система. Резултат, който очакваме е накрая да се получи избор, който да бъде максимално легитимен“, заяви още д-р Дариткова.

„Всички резултати ще бъдат оповестени. Благодаря на колегите за тяхното отговорно политическо поведение“, посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

СПОДЕЛИ В