Две трети от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи

Две трети от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи, а 85 на сто от бизнеса предлагат смесени форми на работа – от вкъщи и от офиса. Това показва ново проучване на иновативна кариерна платформа, проведено през периода август – септември тази година сред 1200 наети и 500 работодатели.

Данните от допитването показват, че

към момента 58 процента от българите работят предимно от вкъщи, въпреки, че пандемията отмина. 42 на сто се трудят от офиса.

Причините, поради които служителите предпочитат дистанционния труд, са по-голяма продуктивност, възможност за поемане на допълнителни ангажименти или втора работа, както и по-добро съчетаване на работата с грижата за семейството, децата и домакинството. Ежедневното пътуване до офиса отнема доста време, което работещите от дома си могат да използват, за да бъдат по продуктивни в работата си. Освен това при работа от вкъщи хората пестят пари за транспорт, които при високите цени на горивата никак не са малки.

Идеята служителите да работят само от вкъщи подкрепят едва 11 на сто от работодателите, 85 процента от тях търсят баланс, а само един от трима шефове са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса.