ДБ:Енергийна криза няма,нужни са доставки от природен газ.Икономическа криза няма

С първата си публична изява служебният кабинет видя „хаос и разруха“ в енергетиката. Всъщност енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ. Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори. Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава „Газпром“, който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна. Това се казва в позиция на „Демократична България“, изпратена до Агенция „Фокус“ .

Пълният текст на позицията:

Затова апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът не може да се тълкуват по друг начин, освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия:

1. Да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли.
2. Да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с „Газпром“.
Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца.
Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа.
Какво е разумното решение:
1. Подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ.
2. Осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на ЕК.
3. Договаряне на допълнителни количества азерски газ.
4. Завършване (получаване на акт 16) на интерконектора с Гърция.
5. Компенсации за бизнеса и домакинствата.
Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси.