Добрев:В България не е пристигнала и една молекула американски газ

В България не е пристигнала и една молекула американски газ. Това заяви на пресконференция във Варна, бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

Пред журналисти в морския град, Добрев представи и фактури , които доказват, че се купува руски газ, но чрез посредници.

Той разясни, че „МЕТ” е посредник, който купува от „Газпром” и плаща в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо.

Делян Добрев подчерта, че

настоящият директор на „Булгаргаз“ идва имено от частната фирма „МЕТ”.

„Реално, той започна да купува газ от собствената си фирма. Разликата е 7 милиона лева за 1 месец с две фактури. Няма заплати, ток, суровини и други разходи”, допълни той. . Те са с най-големите количества”, каза Добрев.

Бившият енергиен министър допълни, че за последните 3 месеца страната е купили газ с 30% по-висока цена, което се равнява на 2000 милиона евро в повече.

По отношение на танкерите, Делян Добрев заяви, че и двата танкера са продадени.
„Продадоха ги в чужбина и си купиха газ през посредниците. У нас не е пристигнала една молекула американски газ. И знаете ли откъде знам? За да дойде газ трябва да мине в посока от Гърция към България, но нямаме обърнат поток”, посочи Добрев.
Според него Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати.

„Единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да не влязат в затвора заради всичко, което направиха последния месец в сферата на енергетиката. Когато извикат директора на „МЕТ” в прокуратурата, той ще си каже истината”, категоричен бе Делян Добрев.

„Дори да дойдат тези 7 танкера, дори и без посредници, недостигът на газ и с азерския ще бъде около 1 милиона мегавтчаса на месец и недостигът ще бъде 1/ 3. Т. е 2/ 3 от икономиката ще работи, кои предприятия ще бъдат спрени, ще каже служебния кабинет”, добави Добрев.