Дончев:Най-логичното решение за подкрепа на първия мандат е коалиция на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Според заместник-председателя на формацията Томислав Дончев най-логичното решение за подкрепа на първия мандат е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той смята, че това може да се постигне, ако от ПП-ДБ се научат да управляват емоциите си и се приеме, че политиката не означава персонално присъствие в Министерския съвет.

Вариантът за подкрепа от другите политически сили като ДПС, БСП, Възраждане и Има такъв народ определи като много труден.

Това е авариен вариант. Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната. Но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант. Впрочем, те първият и вторият са в една и съща ситуация. Ако коментираме едно сътрудничество, както се казва, с „останалите“ партии като неприемлива алтернатива за първия, тя е също така неприемлива и за втория. Ако има кабинет в този парламент, ще е с първия мандат, понеже или има мнозинство, или няма. Ако има мнозинство, може да се случи с първия мандат. С чия подкрепа? Логичното решение, това което отразява сходство между приоритети, е коалиция между първия и втория, колкото и да е трудно, каквито и емоции да има натрупани. Всички останали варианти са много трудни“, заяви Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ.