Дончев:Иновации,образование,зелена трансформация – основен фокус за следващите години 

Основен фокус за България през следващите години ще бъдат иновации, образование и зелена трансформация, или подпомагане последиците от Зелената сделка да се случат по най-безболезнения начин и, ако може – да извлечем и ползи. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев на форум във Варна, посветен на представянето на рамката на новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

Томислав Дончев посочи, че

страната трябва да се стреми към инвестиции, в които едно инвестирано евро да носи петорно по-голяма полза.

Според него дългосрочният ефект е този, който се умножава в годините и би следвало да бъде приоритет. „За това с колко средства ще разполагаме зависи от приетата многогодишна финансова рамка. При всички случаи ще бъдат повече, отколкото разполагаме сега, което е добре и за България. Ние няма как да се откажем от традиционни инвестиции, като например пътна или екологична инфраструктура, защото има да бъдат правени още пътища, железници, пречиствателни съоръжения“, каза той.

Вицепремиерът посочи, преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС не са приключили, но от първоначалното предложение, България разполага с повече пари. „Тук изкуството е те да бъдат харчени по най-добрия начин. Ако ние сме се научили съвсем да спазваме стриктно правилата и процедурите, все още имаме какво да учим и да ставаме по-добри в това от парите да произлиза максимален ефект“, обясни той.