Дончев: Най-вероятно ще има приспадане на пари от бъдещи сметки на топлофикациите

53

Най-вероятно ще има приспадане на пари от бъдещи сметки на топлофикациите. Цената не се редуцира със закон, това си е решение на КЕВР. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерски съвет на въпрос какви ще са отраженията заради намалението на цената на газа.

„Законът дава правна възможност, включително за определяне на цени със задна дата, което до момента не беше възможно. Той предвижда не само Булгаргаз да възстанови надвзетите суми на своите клиенти (бел. р. като топлофикациите), но да се даде и правна възможност те (клиентите на Булгаргаз) да извършват компенсация към своите клиенти“, каза Дончев. Ще бъдат търсени начините, по които да се уреждат начините за връщане на надвзетите суми, най-добрият вариант е редуциране от бъдещи сметки, уточни Дончев.

На въпрос дали са обсъдили всички икономически мерки със синдикати и работодатели и това, че има недоволни от мярката 60/40, той заяви, че не знае случай, в който всички да са доволни. „Искаме да мине през тристранката и да може хората да се възползват от нея още от другата седмица, ако бъде одобрена. Тя вече претърпя промяна  в обхвата. Трябва да започне да действа веднага, защото времето е фактор, с който трябва да се съобразяваме. Размерът ѝ е 1 млрд. лева, а ползватели ще са над милион работници „, допълни още Дончев. „Скоростта е от огромно значение, всеки който е в нужда, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, да получи тази подкрепа“, каза още вицепремиерът.

СПОДЕЛИ В