ЕК няма решение за спиране мониторинга за съдебната реформа и корупцията в България

33

Европейската комисия няма решение за спиране на т.нар. мониторинг за съдебната реформа и борбата с корупцията в България

Европейската комисия няма решение за спиране на т.нар. мониторинг за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в България.

Няма промяна добре известната позиция на Комисията след доклада от октомври 2019 г. – че България е изпълнила всички ангажименти, поети от нея при влизането на страната в Европейския съюз.

Ситуацията с върховенството на закона в България ще бъде наблюдавана в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и на Европейския Семестър.

Това се разбира от отговор на пресслужбата на Европейската комисия в Брюксел на няколко въпроса, които „Дневник“ изпрати за изясняване на ситуацията около съдбата на Механизма за сътрудничество и проверка (CVM, по-популярен като мониторинг). Те възникнаха, след като в сряда бе публикувана позиция с препоръки на Комисията за т.нар. Европейски Семестър, засягащи икономически, фискални и социални политики на всяка от 27-те страни членки.

В този документ има специален пасаж за правосъдната реформа, в който се казва: „Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България.“

По този повод „Дневник“ попита Еврокомисията конкретно „В сила ли е все още Механизмът за сътрудничество и проверка?“

Отговорът от Брюксел не съдържа категорично „Да“ или „Не“, но няколкото цитата и обяснения сочат, че формално Европейската комисия няма решение за прекратяване на този механизъм, създаден с нейно решение в края на 2006 г, съобщава dnevnik.bg.

СПОДЕЛИ В