Елизабет със специално обръщение благодари на медиците и вярва,че хората ще устоят

25

Елизабет със специално обръщение благодари на медиците на първа линия и вярва,че хората ще устоят.

Кралица Елизабет Втора ще призове хората да се изправят пред предизвикателствата на пандемията от коронавирус, в рядко специално обръщение към Общността на народите в неделя, съобщава БГНЕС.

В откъси от речта й, която нейни приближени нарекоха „дълбоко лична“, 93-годишният монарх ще каже, че вярва, че хората ще устоят въпреки трудностите. Речта, която ще бъде излъчена в 1900 GMT в неделя, е едва четвъртият път в 68-годишното й царуване, в което тя прави специално телевизионно обръщение извън ежегодното за Коледа. То идва в момент, в който броят на смъртните случаи във Великобритания достигна рекордните 708 души за един ден, включително петгодишно дете. Общият брой на починалите на Острова достигна 4 313, а страната се готви за трета поредна седмица на блокада.

Според Бъкингамския дворец, кралицата лично ще благодари на медиците на първа линия и на други ключови служители за усилията им по време на кризата.

„Говоря ви в това, което знам, че е все по-предизвикателно време“, ще каже тя в речта, записана в замъка Уиндзор, западно от Лондон.

„Време, в което животът в нашата страна е разстроен: прекъсване, което донесе мъка на някои, финансови затруднения на мнозина и огромни промени в ежедневието на всички нас.“

В речта си се очаква Кралицата да каже още: „Надявам се през идните години всички да могат да се гордеят с това, как са отговорили на това предизвикателство. И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение бяха най-силни от всички.

Речта на кралицата е първата й в смутни времена след смъртта на майка й през 2002 г. Преди това тя се обърна към нацията в навечерието на погребението на принцеса Даяна през 1997 г. Предишното й послание беше през 1991 г. по време на първата война в Персийския залив.

Четвърто послание през 2012 г. беше да благодари на обществеността след тържества за нейния Диамантен юбилей, отбелязващ 60-годишнината от възкачването й на трона.

СПОДЕЛИ В