Безспорна е промяната в отношението на МЗХ към малките производители и регионалното производство. Това каза пред земеделски производители във Враца зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов. „Всички се опитваме да подпомогнем българския производител, за това и мотото на кампанията ни е „Подкрепяме българското”. „Инициативата не е еднократна и няма да приключи с тези 28 изложения във всички областни градове. Целта на кампанията е да продължи да работи в годините, по време на предходните събития имаше предложения този тип фермерски пазар да бъде институционализиран под формата на постоянно действащи търговски обекти поне по един във всеки областен град.”, обясни той.
Зам.-министърът благодари за подкрепата и оценката за усилията на МЗХ за развиване на българското производство. „Кампанията е ориентира към потребителите, за това са и европейските пазари. Целта е да се запознаят потребителите с предлаганите продукти, да имат възможност лично да се срещнат с производителя, за да се създаде връзка между производител и потребител”, допълни той.
„Освен кампанията, много важна част е и да коментираме, да разговаряме за проблемите, които имате на регионално ниво. Много е важно вашето мнение и обратната връзка. Вашите проблеми за основа за решенията, които ние трябва да вземем оттук нататък”, поясни Костов. „Безспорна е промяната в отношението на МЗХ към малките производители, регионалното производство, към възможността всеки, който се занимава със земеделски бизнес да усети поне част от общата европейска рамка, свързана със субсидиите в земеделието. България е една от може би единиците страни в ЕС, в която толкова голям процент от бюджета е насочен към обвързани схеми и към малките производители. Ние сме между 4 или 5 страни, в рамките на ЕС, които прилагат пълния размер на средствата за обвързано подпомагане”, каза още той. „България е една от малкото страни, която прилага почти 10% от бюджета си за това всяко стопанство да получава помощ , допълнителни субсидии за първите 300 дка.

Отчитаме ръст при броя на овцете и биволите в Област Враца. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов в град Враца, където се проведе 13-тото изложение от кампанията на Министерство на земеделието и храните „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. По думите му 38 % е ръстът при овцете, а при биволите 31%. Заместник-министър Костов подчерта, че в областта се отглеждат над 17% от общия брой биволи в страната. Той допълни, че за периода 2014 – 2016 г. се отчита нарастване на броя на всички заявени по схемите за директна подкрепа категории животни от Врачанска област. „При биволите имаме увеличение над три пъти, при козите е с близо 59%, при овцете с 40%, а при говедата с около 20%“, каза още Свилен Костов.
Заместник-министърът на земеделието и храните заяви, че площите със зърнени и маслодайни култури заемат общо над 90% от обработваемата земя в областта. „Най-голям е делът на пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата“, уточни още той. Свилен Костов отбеляза, че се наблюдава и постепенно увеличение на площите със зеленчукови и протеинови култури в Област Враца.
Свилен Костов отправи апел към жителите и гостите на града да избират българските продукти , традиционни за нашата страна. Днес на изложението жителите имат възможност да закупят и опитат продукция от над 28 местни производители.