За 3 г. Великобритания ще даде 22,5 млн USD за борба с фалшивите новини в Източна Европа

6

За 3 г. Великобритания ще даде 22,5 млн USD за борба с фалшивите новини в Източна Европа и за подкрепа на медии в Западните Балкани.

През следващите три години британското правителство ще отдели 18 милиона лири (22,5 милиона долара) за борба с разпространението на невярна информация в страните от Източна Европа и за подкрепа на независимите медии в страните от Западните Балкани, предаде ТАСС, цитирайки информация на неговата пресслужба.
Важно е да се създават условия за безпрепятствената работа на журналистите, подчерта британският външен министър Джереми Хънт преди планираната Глобална конференция за свободата на медиите, която ще се проведе на 10 и 11 юли в Лондон.
„Предвид факта, че само 10 на сто от населението на света има достъп до свободни медии, фалшивите новини и дезинформацията продължават да подкопават и дестабилизират обществеността“, предупреди Хънт. „Целта ми на тази конференция ще бъде да работя с моите колеги, за да се договорим за начини на защита на свободата на медиите“, както и да се подготвят наказателни мерки срещу тези, които се опитват да посягат на тази свобода, отбеляза британският външен министър.

СПОДЕЛИ В