Земеделското министерство на Танева за две години изхарчило пари за седем

Европейските пари за агроекология и биоземеделие трябваше да стигнат за седем години, а са изхарчени за две. Това съобщи при отчета си земеделският министър Христо Бозуков, цитиран от Банкеръ. „Гъските изядоха парите за биологично земеделие, пошегува се той. „И друг път е ставало дума, че са давани допълнителни субсидии на зърнопроизводители, понеже в техните ниви са гнездели зимуващи видове гъски“, обясни министърът.

Бозуков посочи, че 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците.  „Критична е и ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет. В момента са сме на минус 96 млн.“, допълни Бозуков.

„В началото на мандата ни стана ясно и че не е направена оценка на програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това означава, че ЕК може да спре плащанията по програмата“, предупреди той. „Веднага взехме мерки и стартирахме обществена поръчка за избор на оценител. Процедурата ще завърши до края на тази седмица“, увери министърът.

Стана ясно и че двама души, които са на договор като държавни служители в Министерството на земеделието, са работели и в „Напоителни системи“ и са получавали пари и от там. На единият от тях за пет месеца са му били изплатени 18 700 лева само от „Напоителни системи“. Другият пък е получавал по граждански договор по 1500 лева месечно като се е отчитал с устен доклад.

„Очевидно сегашното правителство, с преки указания на „Позитано“ 20 и БСП, става пряк участник в предизборната кампания“, отговори бившият земеделски министър  Десислава Танева. „С цел да бъдем диалогични, както винаги сме били, утре в 9.00 часа в МЗХ експертният екип на ГЕРБ по земеделие ще очаква министър Бозуков и подробни ще му обясни как се смятат бюджетите и екстраполацията на бюджета по агроекология и климат до края на програмния период“, обясни тя