Иванов:За да спасим бг туризъм и икономика да подкрепим 9 % ДДС за хотели и ресторанти

9

Всички, които искаме да спасим българския туризъм и българската икономика, трябва да подкрепим мярката за 9 % ДДС за хотели и ресторанти. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на дебата по промените в Закона за ДДС, предаде Агенция „Фокус“.

„Становището на Министерство на финансите е изпратено до Бюджетна комисия и всички народни представители, които могат да четат и са искали да се информират за него, е било качено на сайта и седи все още на сайта на Комисията по бюджет и финанси. Аз съм имал възможност да се запозная с него и предполагам колегите от бюджетна комисия са го направили. Затова нека да бъдем коректни, когато се изказваме“, заяви още Иванов.

„Колеги, безпрецедентната ситуация, която се създаде в България и света по отношение на разрастването на епидемията COVID-19 не подмина и българският бизнес и икономика. Именно във връзка с това е предложението на ПГ на ГЕРБ за диференциране ставката на услугите в ресторантьорството, хотелиерството. Секторът, който беше най-засегнат от мерките по отношение на разпространението на COVID-19. Именно за това, колеги в средата на годината разглеждаме тази мярка. Мисля, че всички, които искаме да спасим българския туризъм, българската икономика, към 11-12 % от БВП се формира пряко и косвено от този сектор, трябва да подкрепим тази мярка. Искам да подчертая, че мярката, която предлага ПГ на ГЕРБ по отношение на диференцираната ставка ДДС е временна. Ние сме записали, че нашето предложение е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г“, посочи още Иванов.

Той посочи, че неговото дълбоко разбиране е, че това няма да намали цената на крайния потребител. „Нито един от този бранш не заяви, че наистина ще бъде изразено това намаляване на ДДС за този сектор, ще бъде пренесено на цените на услугите, които те предлагат на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Именно това е мярка, насочена изцяло за подпомагане на бизнеса. Тя е в пакет от други мерки, които много добре са известни. Искам да подчертая, че до миналата седмица 150 хил. български граждани са запазили работните си места благодарение на мярката 60 на 40“, каза още Иванов.

СПОДЕЛИ В