Иванов:Увеличението на цената на хляба е спекула, няма законова уредба да бори спекулата

Увеличението на цената на хляба е по-скоро спекула. За съжаление, България няма законова уредба, която да бори спекулата. Със сигурност мога да кажа, че на срещата със зърнопроизводители, с Асоциацията на хлебопроизводителите, те ни гарантираха, че има закупено достатъчно зърно от стара реколта на ниските цени, и достатъчно нова реколта, което да не позволи рязко повишаване на цената на хляба. Това каза пред журналисти в Поморие министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на въпрос какви мерки ще предприеме ресорното министерство заради непрекъснатото покачване на цената на хляба, предаде БТА. По думите на министъра

има възможности за колебание заради повишаването на цената на газа сега, но резкият скок на цените на хляба на места се обвързва единствено и само със спекула.

Аз, като министър, както и екипът на министерството, защитаваме подобно нещо. Мисля, че това е полезно. Ние сме го дискутирали със земеделските производители и считаме, че това е пътят, за да успокоим следващото увеличение на цените на хранителните продукти по независещи ,най-вече, от българската действителност факти, а привнесени отвън инфлации, добави Иван Иванов.  Той посочи, че

в момента има успокояване на цената на зърното, предвид предстоящата реколта, която се очаква да бъде добра. „Така че необходимата интервенция ще бъде направена, вече зависи от какъв размер, дали ще се купи цялото количество. Същевременно износът върви.

Той не е спрял и задоволява потребностите на други страни членки на ЕС, които нямат наличните количества зърно. Ние ги осигуряваме, защото тази свободна доставка на стоки и услуги осъществява продоволствената сигурност на цяла Европа“, заяви Иванов. Предстои да започне изкупуването на зърното за Държавния резерв.

„В момента текат демократични процедури, чакаме БНБ да завери сметката, защото това е основно изискване, за да може да се почне търговия на борсата. Беше създадена работна група  от служители на министерството, ДАНС, НАП, МВР, митници , Държавен резерв, всички заинтересовани страни с цел прозрачност. Просто чакаме определени структури да дадат своите разрешения, защото това все пак е държавно дружество, не е частна фирма, която да оперира свободно на пазара. Ние трябва да получим разрешение от съответните органи, за да започнем“, поясни министърът.