Йелън: Да не позволим на страните с ниски доходи да изпаднат в икономически безпорядък

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън подчерта днес спешната необходимост от намаляване на дълговата тежест на силно задлъжнелите държави. Тя предупреди, че ако това не бъде направено, ще се забави развитието на бедните страни и може да доведе до повече войни, нестабилност и конфликти, предаде Ройтерс.

Йелън заяви пред репортери, пътуващи с нея в Африка, че тя и други американски официални лица са разгледали „много детайли от ситуацията със свръхзадлъжнялостта“ по време на срещата си във вторник с китайския вицепремиер Лю Хъ в Цюрих.

Тя заяви, че според нея китайските официални лица разбират необходимостта от намаляване на дълговете на някои от тези държави, но отказа да прогнозира какво и кога в крайна сметка ще направи Китай.

Йелън, която отдавна критикува действията на Китай по отношение на дълговете на Замбия и други държави, вчера отново призова Китай и други държави да осигурят „навременно“, „всеобхватно“ и „значимо облекчаване на дълговете, за да помогнат на държавите да възстановят позициите си“.

„За целия свят е важно да не позволим на страните с ниски доходи да изпаднат в икономически безпорядък“,

каза Йелън и отбеляза, че целта за повишаване на жизнения стандарт в Африка се радва на двупартийна подкрепа в САЩ.

Ако не се предприемат действия, това ще доведе до негативни странични ефекти, включително конфликти, нестабилност, войни, тероризъм и миграция, каза тя, и ще изсмуче ресурси, които ще попречат на способността на дадена страна да се развива и да върви напред, каза Йелън.