Йелън: Банковата система е стабилна след предприетите „решителни“ действия

Банковата система на САЩ остава стабилна и американците могат да се чувстват уверени, че техните депозити ще бъдат налични, когато са необходими, благодарение на „решителните и силни“ действия, предприети след неспособността на Silicon Valley Bank (SVB) да се справи с изтичането на депозити в края му миналата седмица, заяви министърът на финансите Джанет Йелън пред финансовата комисия на Сената, предаде Ройтерс.

Тя също така подчерта, че високата инфлация в момента е „икономически проблем номер едно“.

Йелън каза, че спешните мерки, представени в неделя от Министерството на финансите и други финансови регулатори на САЩ за укрепване на общественото доверие в банковата система след колапса на базираната в Калифорния SVB, подчертават решимостта й да защити вложителите.

„Мога да уверя членовете на комисията, че нашата банкова система е стабилна и че американците могат да се чувстват уверени, че техните депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях“, посочи тя.

„Действията от тази седмица демонстрират нашия решителен ангажимент да гарантираме, че спестяванията на вложителите остават в безопасност“, добави финансовият министър.

Коментарите бяха първите на Йелън пред федералните законодатели, след като извънредните мерки от уикенда за защита на вложителите и повишаване на ликвидността на банковия сектор бяха посрещнати едновременно с облекчение и учудване от Капитолия, където демократите контролират Сената, а републиканците държат Камарата на представителите.

Йелън каза, че колапсът на SVB е по същество невъзможност да се посрещнат исканията на вложителите за парите им, след като повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв през последната година подбиха (обезцениха) стойността на инвестициите в облигации, на които се разчита за финансиране на тегленията на клиенти. Тя също така отбеляза високото ниво на незастраховани депозити в SVB като утежняващ фактор.

Имаше ликвиден риск в тази ситуация. Ще бъде разгледано внимателно какво се е случило в банката и какво е инициирало този проблем, но ясно, че сривът на банката, причината тя да бъде затворена, беше, че не можеше да отговори на исканията за теглене на вложителите“, посочи Йелън пред американските законодатели.

Тя не спомена в подготвеното си изказване ситуацията около швейцарската банка Credit Suisse, чиито акции се сринаха в сряда, преди регулаторите и Швейцарската национална банка да обещаят спасителен пояс за ликвидност на водещия кредитор.

Йелън също така каза, че Министерството на финансите работи с Федералния резерв и с Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), за да защити всички вложители на банките и да създаде нов механизъм, който да даде на банките достъп до спешни фондове. Федералният резерв също така улесни банките да вземат заеми от него при спешни случаи.

„Акционерите и длъжниците не са защитени от правителството. Важно е, че парите на данъкоплатците не се използват или излагат на риск с това действие“, подчерта тя пред финансовата комисия на Сената.

Относно инфлацията, Джанет Йелън отбеляза, че вярва, че високата инфлация в момента е „икономически проблем номер едно“, с който страната трябва да се справи, и посочи, че това е „основен приоритет“ на президента на САЩ Джо Байдън.

Йелън също така каза, че „много фактори са допринесли за високата инфлация“ и добави, че е „от ключово значение“ за Федералния резерв да се справи с проблема.

Тя обаче настоя, че „силно подкрепя“ Американския спасителен план на президента Байдън (American Rescue Plan), пакет от стимули по време на коронавирусната пандемия на стойност 1,9 трилиона долара, за който републиканците твърдят, че е подхранил високата инфлация.