Йотова:Радев не иска да е г-н Борисов,за да седнем ние,не искаме постовете на министрите

55
В някои страни мерките проработиха, в други не. Трябва да бъдем гъвкави и разумни при вземането на решения. Левицата не се справи когато бях евродепутат, не приехме съглашателския тон. Те приеха доста десни мерки, но беше наказана от своите избиратели. Компромиси трябва да се правят, но има различни степени на компромиси. Строгите рестриктивни мерки блокираха бизнеса в Европа и изхвърлиха хора на улицата“. С тези думи започна участието си в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ вицепрезидентът Илияна Йотова.
Изправени сме пред много въпросителни за икономическото житие-битие на европейските граждани. 
Имаше рязък скок на безработицата. Показа се солидарност и борба за равенство.  Левицата взе своите гласове, не всички, които искаше, но има и зелено движение. Невъзможно е и вредно да върнем лявото движение от 19 век.  Светът се е променил, искаме или не искаме, една партия трябва да разбере това и да намери своето място“, обясни Йотова.
„Ако искаме да оставим природа след себе си, сега трябва да действаме.
Изключително слаба и безпомощна политика беше тази с миграцията, заради новата криза се позабрави. Проблемът не е решен.
Вследствие на пандемията някои хора ще бъдат още по-бедни и ще търсят начини за оцеляване, нито една политическа партия не намери работещо решение.
Трябват ни силни политици, лидери, визионери, които да вземат решения за целия свят“,
коментира вицепрезидентът.
„Живеем в доста скаран и разделен свят. който измежду Си Дзинпин и Тръмп разбере откъде е дошъл коронавируса, трябва да получи Нобелова награда. Бих задала въпроса къде е ролята на ЕС в тази пандемия? Защо неговата роля се загуби?  Защо Италия и Испания бяха оставени абсолютно сами да се оправят в началото? Защо нямахме елементарни средства за защита и разчитахме на Китай? Защо сме задлъжнели толкова от други страни, каква е конкурентноспособността на европейските държави? ЕС загуби лидерството си от няколко десетилетия, трябва да заявяваме като страна всички тези недостатъци“, сподели Йотова.
„Няма как да се възползваме от помощта на Европа като само искаме пари, а като имаме проекти. С гласуваните милиарди в помощ на страните от Южна Европа ми се върна вярата в солидарността в ЕС.
Не е работа всеки един бранш да ходи на крака при министър-председателя да им решава проблемите, нямаме програма как излизаме от извънредната ситуация.
Да вземаме решение на базата на сутрешната хроника на щаба, поставя в опасност гражданите“,
каза още тя.
„Искахме да има два вида програми – как постепенно излизаме от извънредното положение и икономическа програма – да се каже как държавата помага. Интересно е дали излизането от кризата ще бъде като буквата U (плавно нагоре) или като V (рязко нагоре), но нашата тактика е като буквата L – сринахме се и сега сме в латентен период, в който не се вижда как ще дръпнем нагоре“, добави Йотова.
„Аз съм за разговор между всички институции. Имаме нужда от голяма дискусия в държавата как да продължим напред – не е отминала кризата. Президентът има различна визия за развитието на страната – не искаме постовете на министрите. Радев не иска да стане г-н Борисов, за да седнем ние. Няма да коментирам махленски размяна на реплики.
Няма чуваемост, а доза ревност от изпълнителната власт. Ако сме принудени да ходим с маски, те не бива да бъдат на ушите. Това е не особено качествено шоу – така държава не се прави“,
заяви вицепрезидентът.
„Ние искаме да имаме доходи, децата ни да ходят спокойни на училище, най-пострадалите и уязвимите да получат субсидии от държавата, а не заеми, защото не могат да ги върнат. Темата БСП не стои пред мен. Няма невъзможни неща, само трябва повече да се чуваме“, завърши Илияна Йотова. 
СПОДЕЛИ В