Йотова:Цинизъм е без тържества на Шипка,важно е как България ще се пребори с бедността

17

За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея на този фон се отварят заведения.

Вицепрезидентът отправи критика по повод ваксинационния план у нас. „Тези „зелени коридори“ са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми“, категорична е Йотова.

„Другата голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини, по който вървеше самата кампания“, допълни още Йотова.

„За мен не е достатъчно да видим две голи ръце – било то на минситъра или директори на болници. Поне 3 предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува“, категорична е Йотова.

Има един неприятен факт – страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини“,

каза тя и посочи, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето.

„Каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура ще бъде здравният министър“, убедена е Йотова. „Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепа“, заяви вицепрезидентът.

„Аз не съм от вчера в политиката.

Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение“,

категорична е Йотова.

По думите ѝ през всички тези 4 години са открити към хората. „В нито един момент, в това което обещавахме на хората, не сме се променили“, допълни тя. По думите ѝ президентската институция е това, което създава стабилност. „За разговори, за консултации.

В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек“, смята Йотова.

„Всеки ни казваше – иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак“,

категоричен е вицепрезидентът.

Според нея, има два много важни въпроса пред страната ни – как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID.

СПОДЕЛИ В