Йотова днес и утре на XVIII Среща на върха на Франкофонията на о. Джерба, Тунис

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва днес и утре в XVIII Среща на върха на Франкофонията, която ще се проведе на о. Джерба, Тунис, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Темата на форума е „Свързаността в многообразието: дигитализацията, вектор за развитие и солидарност във франкофонското пространство“.

В българската делегация за форума е служебният министър на външните работи Николай Милков.

Вицепрезидентът Йотова ще участва в дискусии „Недоверието на гражданите“ и „Жените и младите хора – приоритетни цели на Франкофонията“.

България е приета за пълноправен член на Международната организация на франкофонията по време на Петата среща на високо равнище на френскоезичните страни  в Порт Луи, о.Мавриций, която се провежда от 16 до 18 октомври 1993 г. България е представена от президента Желю Желев.

Международната организация на франкофонията е създадена през 1970 г. като Агенция за културно и техническо сътрудничество.

На 20 март 1970 г. в Ниамей, Нигер, представители на 21 държави подписват конвенция за създаването на Агенция за културно и техническо сътрудничество по инициатива на трима африкански държавни глави – на Сенегал Леополд Седар Сенгор, на Тунис Хабиб Бургиба и на Нигер Хамани Диори. През 1997 г. е приет Устав (Харта) на франкофонията. През 1998 г. Агенцията приема името Междуправителствена агенция по франкофонията, а през 2005 г. – Международна организация на франкофонията. Към 2022 година в организацията членуват 88 страни. (По данни на отдел „Справочна“, БТА)